Ara llegint
El Parc Nacional de Cabrera, en un projecte estatal de reconstrucció virtual de fons marins en 3D

El Parc Nacional de Cabrera, en un projecte estatal de reconstrucció virtual de fons marins en 3D

El Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera ha estat l’escenari de la campanya oceanogràfica del projecte VirtualMAR – Parcs Nacionals Marítims Virtuals per a Monitoratge dels Efectes del Canvi Climàtic. El projecte, finançat dins del Programa d’Investigació de la xarxa de Parcs Nacionals, l’executen l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) i el Grup d’Enginyeria Fotònica de la Universitat de Cantàbria.

Durant sis dies el buc Ramón Margalef de l’IEO ha navegat per les aigües del Parc Nacional. Científics dels centres oceanogràfics de les Illes Balears, Màlaga i Santander i enginyers de la Universitat de Cantàbria han posat a punt metodologies de mostreig basades en adquisició d’imatges d’alta resolució que possibilitaran la generació d’escenaris 3D virtuals dels hàbitats característics del Parc.

Al seu torn, la campanya ha permès testar equips d’enregistrament submarí de molt alta resolució, adaptats específicament per a caracterització d’hàbitats marins vulnerables, generant en el seu conjunt un sistema de monitoratge d’hàbitats característics i aplicables a qualsevol zona sotmesa a plans de gestió ambiental.

La directora del Parc Nacional Marítim-Terrestre de Cabrera, Maria Francesca López, valora l’execució del projecte VirtualMAR perquè “segueix en la línia de convertir el parc en un laboratori de sostenibilitat des d’on exportar coneixement i nous avanços tecnològics per fer front al canvi climàtic”

El projecte VirtualMAR té com a objectiu avançar en el desenvolupament tecnològic que possibiliti el monitoratge de fons mitjançant tècniques fotogramètriques i anàlisis d’imatge basat en algorismes d’intel·ligència artificial. Es pretén cobrir així les necessitats de monitoratge dels fons marins inclosos a la xarxa de Parcs Nacionals permetent-se el seguiment dels possibles efectes que el canvi climàtic pot provocar sobre els hàbitats bentònics d’especial vulnerabilitat.

En aquesta campanya s’han testat i lloc a punt avançats desenvolupaments tecnològics que integren una combinació de sensors òptics i fonts d’il·luminació externa d’última generació especialment adaptades per a fons marins. Aquesta tecnologia integrable en vehicles submarins de control remot lleugers i equips de bussejo científic possibilita l’adquisició d’informació de forma no-invasiva. Aquest últim aspecte de tecnologia no-invasiva és especialment rellevant en zones protegides pel seu especial interès ecològic.

L’enginyer de la Universitat de Cantàbria Adolfo Cobo explica que el sistema de captura d’imatges submarines que s’ha desenvolupat “és un exemple de com la tecnologia pot ajudar a la conservació d’espais naturals”. “El següent pas serà aplicar la intel·ligència artificial per analitzar automàticament la gran quantitat d’imatges i dades que aquest sistema pot generar”, afegeix.

El responsable del projecte i investigador de l’IEO, Francisco Sánchez, considera que “per als parcs marítims-terrestres o altres àrees marines protegides hauria de ser imprescindible comptar amb tecnologia especialment adaptada a l’estudi submarí per garantir realitzar un seguiment del bon estat ambiental de conservació d’aquests valuosos fons, avaluar els possibles efectes perjudicials deguts al canvi de les condicions ambientals i introduir si fos necessari mesurades de mitigació d’aquests danys”.

La possibilitat d’adquirir dades sense danyar el medi permetrà executar campanyes d’adquisició de dades multi-temporals de forma homogènia, la qual cosa comporta la capacitat de realitzar anàlisi de detecció de canvis i monitoratge de l’estat dels hàbitats.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt