Ara llegint
El preu de l’oli serà elevat un any més i PIMEM ho atribueix a la baixa producció a la península

El preu de l’oli serà elevat un any més i PIMEM ho atribueix a la baixa producció a la península

Tot i que els preus de l’oli de Mallorca es regeixen per altres criteris que no els de la península i que, a causa de la dimensió de les empreses, els productors d’oli de la nostra illa vaticinen un segon any de baixa producció, a nivell estatal sí que els preus es mantendran alts, segons han revelat avui des de PIMEM i APAEMA.

L’any passat, segons empresaris de l’ Associació de Producció Agrària de Mallorca (APAEMA), Andalusia i altres regions de l’Estat varen tenir una collita dolenta i enguany s’espera que encara sigui pitjor, menys a Mallorca, on s’augura gran abundància i qualitat de l’oliva. Si a aquesta situació afegim que l’oli en estoc o d’enllaç és limitat, l’equació dona preus alts i sense previsions que baixi.

Segons el president d’APAEMA, Miquel Coll, “una altra cosa és si la pujada hauria de ser tan accentuada i aquí entrem al factor especulatiu”. Coll assegura que s’ha donat el context típic que origina la pujada de preus. “En haver-hi pujades constants de preus hi ha una compra massiva del producte per evitar pagar més amb el pas del temps, donant com a resultat poc oli majorista en circulació”.

Una altra qüestió que els productors mallorquins analitzen és el paper dels distribuïdors. El sector, segons l’associació de PIMEM, aprofiten aquesta conjuntura per recuperar els marges perduts fa uns anys, quan l’oli dels grans productors estatals estava sobre els 2 euros. “En aquell moment no es cobrien costos i ara és normal que volen recuperar. Un factor més que explica aquests preus”, conclou Miquel Coll.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt