Ara llegint
El primer hidroducte verd d’Espanya repartirà el gas de Lloseta per les xarxes de distribució de Mallorca

El primer hidroducte verd d’Espanya repartirà el gas de Lloseta per les xarxes de distribució de Mallorca

L’hidrogen verd que es produirà a la planta de Lloseta disposarà a finals d’any d’un hidroducte, que actualment es troba en tramitació, que s’injectarà directament a la posició de Cas Tresorer, punt de partença de les xarxes de transport i distribució de gas de Mallorca i que estarà preparat per transportar tota la capacitat de producció de la planta de Lloseta, que en un principi serà de 300 Tn (2,5 MW de potència d’electròlisi per produir hidrogen). Serà el primer hidroducte verd d’Espanya.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, i el director general de Política Industrial, Toni Morro, visitaren ahir el punt de partença del primer hidroducte nacional en el qual es vehicularà 100 % hidrogen verd en una xarxa de distribució i transport de gas natural a Espanya.

Amb ells hi varen acudir Fidel López Soria, CEO de Redexis; Miguel Mayrata, director de Diversificació de Negoci, i Hernando Rayo, director regional de Balears de la companyia.

En paraules del vicepresident, «seguim avançant i complint amb el que diem. Balears és referent en la generació d’hidrogen verd i seguim donant passos perquè es pugui distribuir aquest combustible net que ens ajudarà a descarbonizar les nostres Illes. Vull recordar que estem donant passes per deixar de consumir combustibles fòssils, no només a nivell de centrals tèrmiques, sinó també en termes de mobilitat. Gràcies a l’hidrogen que ja s’està generant a la planta de Lloseta diversos autobusos públics podran circular abans de final d’any i sense emetre gasos contaminants. Som pioners en la producció de l’hidrogen verd en tot l’Estat i volem ser exemple perquè aquest model s’imiti en altres territoris d’Espanya, però també de la UE».

Per a Fidel López Soria, CEO de Redexis, «en el nostre compromís ferm amb l’impuls i avanç real de la transició energètica, Redexis vol posar a disposició dels ciutadans mallorquins les infraestructures sostenibles i més fonamentals per a la distribució de l’hidrogen verd, realitzant de forma pionera una infraestructura necessària que permetrà el sector residencial, terciari i industrial de l’illa utilitzar una energia 100 % renovable, en un projecte encaminat cap a una societat més eficient i sostenible».

L’hidroducte

Aquest projecte reuneix tots els elements centrals de la cadena de valor de l’hidrogen a través de la producció, la infraestructura de transport i distribució i l’ús final de l’hidrogen renovable. El projecte inclou capacitat de producció d’hidrogen per electròlisi connectada a plantes fotovoltaiques locals, el desenvolupament de l’hidroducte, així com les diferents aplicacions d’usuari final: autobusos i automòbils, aplicacions de cogeneració amb pila de combustible i aplicacions tèrmiques en edificis. D’aquesta manera, un consumidor podrà adjudicar-se hidrogen verd produït en la planta d’electròlisi de Lloseta comprant la garantia d’origen i, amb això, tota la capacitat de reducció d’emissions de l’hidrogen adquirit.

La inversió inicial d’aquesta infraestructura serà d’1,5 milions d’euros i consistirà en una canalització de 4’’ de diàmetre, dissenyada per operar a una pressió de 85 bar relatius de transport d’hidrogen per a la seva posterior injecció a la xarxa de gasoductes a l’illa de Mallorca a partir de la posició de Cas Tresorer (SANSON01) del gasoducte SANSON Sant Joan de Déu Cas Tresorer Son Reus, que pertany a la xarxa d’infraestructures de Redexis a Mallorca i que forma part dels 1.200 km de xarxes que té la companyia en operació a l’illa i que serviran per distribuir l’hidrogen a tots els consumidors que vulguin adquirir-lo.

En ell es podrà injectar fins al màxim d’hidrogen verd permès per l’actual legislació espanyola, que són 574 Tn, és a dir, el 2 % del cabal del gas que es vehicula actualment a Mallorca.

La construcció de l’hidroducte s’emmarca en el projecte de subvenció europea Green Hysland, conformat per més de 30 organitzacions, empreses i centres tecnològics, entre els quals s’inclou Enagás, Acciona i Cemex. D’aquesta forma, la Unió Europea, a través de la Clean Hydrogen Partenariat ha compromès 10 milions d’euros per a donar suport al desplegament de les infraestructures necessàries per a convertir l’ecosistema d’hidrogen renovable de Mallorca en realitat en el període 2021-2025, i reuneix tots els elements centrals de la cadena de valor de l’hidrogen a través de la producció, la infraestructura de transport i distribució i l’ús final de l’hidrogen renovable.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt