Ara llegint
El Regne Unit exigeix un certificat fitosanitari impossible per a les patates de sa Pobla des del Brèxit

El Regne Unit exigeix un certificat fitosanitari impossible per a les patates de sa Pobla des del Brèxit

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha enviat una carta al ministre d’Agricultura del Regne Unit, George Eustice, en la qual li demana que mantingui les condicions per a l’exportació de la patata de Mallorca tal com estaven fins ara.

Arran del Brèxit, la patata ha estat classificada com a producte d’alta prioritat i s’exigeix per a la importació un certificat fitosanitari, certificació documental, control d’identitat i una notificació prèvia de l’importador per a exportar-la.

Això significa declarar que no existeixen la ‘Globodera Behrens’ i la ‘Globodera Rostochiensis’, dues espècies de nematodes que hi ha inherentment en la terra de Mallorca. No obstant això, les parcel·les on es produeix la patata a l’illa segueix tots els protocols que el Regne Unit dona per bons, i per tant, es podria certificar, segons han explicat avui des del Govern Balear.

Segons De la Concha, la postura de la conselleria «és de sentit comú i creiem que la relació amb el Regne Unit no té per què canviar. Continuarem fent tot el que sigui a la nostra mà per a aconseguir un acord que permeti continuar exportant patata al Regne Unit com ara i així mantenir el volum de negoci d’un sector tan important per a l’agricultura de Mallorca i per a tantes persones que viuen d’ell».

En aquest sentit, el director general d’Agricultura, Biel Torrens, ha explicat que la patata de Mallorca representa un 70% del total de la patata que s’exporta des d’Espanya al Regne Unit. «Estem parlant d’unes 5.000 tones de patata ‘baby’ que surten de Mallorca cada any entre març i juny rumb el Regne Unit. Suposa un volum de negoci de 6 milions d’euros i dona treball a més d’un centenar de productors».

El Govern Balear ha recordat avui que des de l’any 1927 els consumidors del Regne Unit han gaudit de patates mallorquines en un moment de l’any en què els cultius de nova temporada no estan disponibles al seu país.

Mallorca té una forta relació amb els clients de tot el Regne Unit que depenen del subministrament continu de les nostres patates. «Els agricultors de la nostra illa han desenvolupat un negoci a gran escala en cultius nous, i en particular de les patates de pretemporada, gestionat per agrònoms altament qualificats, i amb controls de qualitat tan estrictes com els del Regne Unit», ha subratllat Torrens. «Per desgràcia, en el moment en què es van plantar les patates per a enguany, l’octubre de 2020, no estava clara encara la futura relació entre el Regne Unit i la Unió Europea. I els primers cultius plantats a Mallorca estan sempre destinats específicament a subministrar patates ‘baby’, principalment al mercat britànic. Un producte que es conrea baix contracte amb els clients importadors del Regne Unit», ha afegit el director general d’Agricultura.

Per altra banda, el cap de gabinet de la Conselleria, Fernando Fernández, ha volgut destacar que en tot moment s’està treballant a amb Delegació del Govern i el Ministeri per a trobar un procediment clar, estable, segur i basat en la confiança mútua entre els operadors britànics i el sector de Mallorca a un problema que té preocupats als productors i exportadors illencs. «Fa molts d’anys que el Regne Unit va reconèixer un estatus sanitari especial per a la patata de Mallorca», però cal recordar també que «totes les patates que s’exporten al Regne Unit estan classificades a Mallorca i no poden ser rentades en origen abans d’enviar-les, perquè deteriorarien la seva qualitat i no serien comercialment viables».

Per això, ha explicat Fernández, en la carta que la Conselleria ha enviat al ministre d’Agricultura britànic es proposen dues alternatives: o una moratòria d’un any per a salvar la campanya de 2021 que comença al març o la possibilitat de modificar la instrucció sobre els certificats fitosanitaris, substituint la seva redacció actual per una altra en la qual s’hagi d’especificar que les parcel·les en les quals existeixen aquests dos tipus de Globodera segueixen les normes marcades pel Sistema Nacional de Control Regulador i, que, per tant, són segures. «Confiem que una de les dues alternatives serà positiva per a totes dues parts i poder mantenir l’exportació de la patata mallorquina».

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt