Ara llegint
Els esdeveniments de mortalitat massiva per les onades de calor a la Mediterrania poden esdevenir la nova normalitat

Els esdeveniments de mortalitat massiva per les onades de calor a la Mediterrania poden esdevenir la nova normalitat

Un equip internacional liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i amb participació de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA (CSIC-UIB)) ha comprovat que entre els anys 2015 i 2019 la Mediterrània va experimentar una sèrie d’onades de calor marines que van afectar totes les regions de la conca, donant lloc a esdeveniments de mortalitat massiva recurrents durant tot el període analitzat. Els detalls es recullen en un estudi publicat recentment a la revista “Global Change Biology”.

Segons el treball, en què també han participat el Centre d’Estudis Avançat de Blanes (CEAB), l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat d’Alacant (UA), la Universitat de Sevilla (US) i el Museu del Mar de Ceuta, a més d’altres centres internacionals, es van veure afectades unes 50 espècies (incloent-hi corals, esponges i macroalgues, entre d’altres) al llarg de milers de quilòmetres de costes mediterrànies, des del Mar de Alborà fins a les costes del proper orient.

Les mortalitats es van observar entre la superfície i els 45 metres de profunditat, on les onades de calor marines registrades van ser excepcionals, afectant més d’un 90% de la Mediterrània i aconseguint temperatures de més de 26ºC en algunes àrees.

Algunes de les espècies més afectades pels episodis de mortalitat massiva a la Mediterrània són clau per al manteniment del funcionament i la biodiversitat dels principals hàbitats costaners. Entre elles hi ha les praderies de Posidònia oceànica o les poblacions de coralls, dos dels hàbitats més emblemàtics d’aquest mar.

Anàlisi per primera vegada

És la primera vegada que un estudi avalua els efectes de les mortalitats massives a escala mediterrània durant cinc anys consecutius. Gràcies a la participació de més de 30 grups de recerca d’11 països, s’ha pogut observar la incidència i la severitat de la mortalitat a tota la conca, obtenint-se, fins ara, la imatge més completa dels impactes dels esdeveniments d’escalfament extrem sobre els organismes i ecosistemes mediterranis.

El treball mostra que el mar Mediterrani està experimentant una acceleració dels impactes ecològics associats al canvi climàtic, fet que suposa una amenaça sense precedents per a la salut i el funcionament dels seus ecosistemes.

Atès que les onades de calor marines associades a la crisi climàtica està afectant greument els ecosistemes marins de la Mediterrània (i la resta del Món) causant esdeveniments de mortalitat massiva en tots els ecosistemes litorals com a conseqüència del seu augment de freqüència, intensitat i extensió, és imprescindible conèixer la relació entre les diferents respostes biològiques de la biodiversitat marina i els diferents nivells dexposició a la calor.

Lamentablement, fins ara, l’alta variabilitat de les respostes observades entre espècies i poblacions a escales espacials i temporals molt diferents ha impedit la possibilitat d’explorar aquesta relació. Aquest estudi ha permès demostrar que hi ha una relació positiva significativa entre la durada de les onades de calor i la incidència dels esdeveniments de mortalitat.

Arran de les conclusions d’aquest treball, s’ha fet una crida a la comunitat científica a intensificar la coordinació i la cooperació a nivell regional, nacional i internacional perquè les decisions de gestió davant de l’emergència climàtica siguin més efectives.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt