Ara llegint
Els renous submarins dels cetacis del Port d’Alcúdia, a estudi

Els renous submarins dels cetacis del Port d’Alcúdia, a estudi

La Conselleria de Medi Ambient i Territori, a través del Servei de Planificació al Medi Natural, ha posat en marxa el primer estudi a Mallorca que permetrà conèixer les afectacions als cetacis que poden suposar els renous submarins en espais Xarxa Natura 2000. Així, durant tot un any, l’empresa Tursiops recollirà dades al Lloc d’Importància Comunitària (LIC) Badies de Pollença i Alcúdia.

Per obtenir la informació, s’ha instal·lat un hidròfon a la badia d’Alcúdia que permet recollir les dades sobre el renou que s’hi produeix, així com la presència de cetacis, especialment del dofí mular. Així mateix, es recolliran dades sobre esdeveniments acústics extraordinaris al LIC.

La recol·lecció d’aquesta informació permetrà identificar els patrons d’ús de l’hàbitat pels cetacis que habiten en els ecosistemes marins, a més d’identificar pautes horàries i estacionals.

El projecte permetrà extreure conclusions sobre l’activitat de la zona, que es recolliran en un informe. Aquest document servirà, per una banda, per establir patrons de comportaments dels cetacis segons els elements nàutics del LIC. Per altra banda, s’utilitzarà de base per definir mesures de gestió que s’inclouran en el Pla de gestió Natura 2000 de Badies del nord de Mallorca.

El contracte preveu la difusió, a través d’una conferència, de la metodologia de les tasques i la presa de dades.

Les Illes Balears és pionera a l’Estat en l’aplicació de la Directiva Marc europea sobre l’Estratègia Marina, que inclou el renou submarí com un dels 11 descriptors del bon estat ambiental del medi marí. El servei de Planificació al medi natural ha demanat que estudis d’aquest tipus s’apliquin a tot l’àmbit de les estratègies marines estatals.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt