Ara llegint
Els sol·licitants d’ajudes de la PAC cauen un 28% en 10 anys, però mantenen la mateixa superfície

Els sol·licitants d’ajudes de la PAC cauen un 28% en 10 anys, però mantenen la mateixa superfície

El FOGAIBA abona 9'8 milions d'euros a més de 17.000 pagesos beneficiaris

L’any 2024 és el segon exercici de vigència de l’actual Pla Estratègic de la PAC 2023-2027, caracteritzat per una major exigència burocràtica i ambiental dels requisits per accedir a les ajudes que contempla. A les Illes Balears, l’import total de les ajudes directes per a la campanya 2024 ascendirà a 36 milions d’euros, segons informa la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, la qual cosa suposa un increment d’un 29,87% respecte al 2022. Des d’ASAJA-Balears han emès avui un comunicat en el qual valoren molt positivament aquesta pujada.

Però, d’altra banda, d’acord amb les xifres publicades pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), el 2024 han sol·licitat les ajudes a les Balears un total de 5.021 persones, mentre que fa gairebé una dècada, el 2015, es van tramitar 6.944 sol·licituds úniques, segons destaquen des d’aquesta organització agrària.

Aquesta dada reflecteix un descens del 28% dels sol·licitants de la PAC, tot i que la superfície objecte de subvenció, que és de 140.176,46 hectàrees declarades, és pràcticament la mateixa. La conclusió és que, amb menys sol·licitants i la mateixa superfície, a les Balears ha augmentat la mida de les explotacions agràries sol·licitants.

Poc grau de penetració de les ajudes dels ecoesquemes

Els ecoesquemes són pagaments directes que, en el marc de la nova PAC, es fan als agricultors que acceptin, de manera voluntària, la posada en marxa de pràctiques mediambientals, com el pasturatge extensiu, la sega sostenible, la rotació de cultius, deixar espais de biodiversitat, la sembra directa, cobertes vegetals o cobertes amb restes de poda en cultius llenyosos.

Enguany, de les 140.176,46 hectàrees subvencionables a les Illes Balears, les ajudes recauran en el 65% de la superfície, unes 90.998,92 hectàrees. Aquesta superfície és unes 5.000 hectàrees més gran que la de l’any passat, però la nostra és la segona comunitat espanyola amb menor grau de penetració d’aquestes ajudes, només per sobre de Múrcia, sent la mitjana estatal d’un 86%. Queda, per tant, un alt percentatge de territori subvencionable sense ajuda.

Segons ASAJA-Balears, això es deu al fet que no tots els ecoesquemes s’adapten a les condicions climàtiques de les Illes Balears. Segons l’organització agrària, si es volen maximitzar les ajudes de la PAC “és molt important planificar les sembres i fer una anàlisi exhaustiva dels cultius i del seu maneig per, d’aquesta manera, poder incorporar-los als ecoesquemes i que tota la superfície agrària útil pugui acollir-se a aquestes ajudes”.

“Encara que es disposi de més finançament a nivell insular, si no s’aprofiten els ecoesquemes, les ajudes totals per als agricultors i ramaders a les Illes Balears poden ser inferiors a les del període PAC 2014-2022”, ha indicat al respecte Xisco Salvà, director tècnic d’ASAJA-Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt