Ara llegint
Emergències i Interior activa l’Índex de Gravetat 1 del Pla Inunbal a Mallorca i Menorca

Emergències i Interior activa l’Índex de Gravetat 1 del Pla Inunbal a Mallorca i Menorca

La Direcció general d’Emergències i Interior acaba de decretar l’Índex de Gravetat 1 (IG-1) del Pla Especial per fer front al risc d’inundacions a Mallorca i Menorca, i l’IG-0 a Eivissa i Formentera davant la previsió que les pluges intenses continuïn especialment a la zona de la Serra de Tramuntana on es manté activada l’alerta taronja per precipitacions, per la qual cosa es recomana extremar les precaucions en aquests municipis i als que es puguin veure afectats pel desbordament de qualque torrent.

L’IG1 s’activa quan la informació meteorològica permet preveure que les pluges poden ocasionar danys importants a persones i béns. Inclou inundacions localitzades que es puguin resoldre amb mitjans disponibles a les zones afectades però que hagin de ser seguides a nivell supramunicipal.

D’altra banda l’IG0 es decreta quan es preveu que les pluges poden generar inundacions amb poca probabilitat de generar danys importants. També es correspon amb incidents que siguin controlables de manera local.

Fins ara, l’episodi de pluges iniciat ahir suma un total de 181 litres a la localitat de Sóller, que és superior als 200 als cims de la Serra de Tramuntana, i les previsions són que la pluja segueixi durant la propera nit.

Fins ara s’han detectat despreniments de marges i petites inundacions a baixos i soterranis, així com la inundació d’horts. Una d’aquestes inundacions ha afectat l’escola de Fornalutx de Sa Rutlana, que ha hagut de ser desallotjada.

Davant la possibilitat que es produeixin inundacions com a conseqüència de les pluges persistents que es prolongaran fins el cap de setmana, la Direcció General d’Emergències i Interior recorda a la ciutadania extremar les precaucions en els desplaçaments per carretera: circular preferentment per autopistes, autovies i carreteres principals; moderar la velocitat i incrementar la distància de seguretat; no aturar-se damunt d’un pont; no entrar en zones inundades; evitar passos inferiors i túnels; si el cotxe comença a surar i és arrossegat sortir de forma immediata; i abandonar el vehicle i partir a zones més altes en cas que el cotxe es quedi immobilitzat per l’aigua o el nivell d’aigua ja arribi a l’eix.

També s’aconsella no travessar zones inundades i torrents a peu ni amb vehicle; no estacionar als ponts, voreres o desembocadures; no apropar-se a passeigs marítims, espigons o penya-segats i no realitzar activitats a l’aire lliure i a la muntanya. D’altra banda la DGEI demana especial atenció la llar adoptant mesures per impedir l’entrada d’aigua dins les cases; retirar de l’exterior tot el que pugui ser arrossegat; desconnectar els aparells elèctrics; no refugiar-se a soterranis i garatges i quedar-se a les zones altes de la casa.

Per tal de preveure la situació que s’esdevindrà les pròximes hores i coordinar les possibles actuacions conjuntes, la DGEI ha reunit avui mig dia el Grup de Suport Tècnic del Pla amb representants de tots els organismes que intervenen en aquest tipus d’episodis.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt