Ara llegint
Europa premia el procés participatiu que ha conduït a la constitució del Museu Marítim de Mallorca

Europa premia el procés participatiu que ha conduït a la constitució del Museu Marítim de Mallorca

El procés participatiu per a la construcció del Museu Marítim de Mallorca, iniciat al 2018 pel Consorci del Museu, ha rebut el reconeixement del grup d’experts d’Interreg Europe, l’Agència Europea pel Desenvolupament de Projectes Regionals i Locals. Així, aquest procés participatiu ha estat inclòs a la base de dades de bones pràctiques de l’agència europea, i es tracta d’un mètode de treball transversal en el qual s’involucra tot el projecte museístic.

Cal recordar que el 2108 el Consorci del Museu Marítim de Mallorca va posar en marxa un procés participatiu per validar el projecte museístic i crear un espai cohesionador, social i territorial. 

«El procés està ajudant a fer coincidir el museu amb les expectatives de la comunitat marítima i la societat mallorquina. Aquest procés participatiu és una pràctica permanent que fomenta i promou el diàleg amb els grups d’interès i la societat mitjançant la implementació diferents accions», assegura Interreg Europe, que destaca els projectes de «La xarxa dels desitjos» i de les «Jornades d’estudis de la mar» com a «pràctiques permanents que fomenten i promouen el diàleg amb els grups d’interès i la societat».

Els experts d’Interreg Europe asseguren, al seu dictamen, que «la participació de les parts interessades en processos participatius és una opció natural per a qualsevol administració realment interessada a construir serveis que funcionin per a la comunitat. En el cas del Museu Marítim de Mallorca, s’està realitzant un procés participatiu inclusiu i polifacètic per garantir que les parts interessades (associacions, pescadors, residents, etc.) diguin la seva sobre com hauria de ser un museu marítim per millorar el patrimoni cultural de les Illes Balears. A més, els grups d’interès també participen en la cocreació d’activitats museístiques com esdeveniments i tallers educatius: això augmenta encara més la propietat de la comunitat».

«El fet que el procés participatiu implementat per a la creació del Museu Marítim de Mallorca hagi suscitat l’interès del Museu Marítim de Barcelona és un senyal clar de l’èxit i del potencial de transferibilitat d’aquesta bona pràctica en altres regions marítimes i costaneres de tota la UE», finalitza a la seva avaluació del projecte.

Per al director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez, «no podem fer altra cosa que felicitar-nos i agrair a totes les persones que han fet possible aquest reconeixement, que bé d’Europa. Un reconeixement vers la feina que estem fent en la construcció del museu, del seu discurs museogràfic i de les activitats que es generen al seu voltant. Un treball que no hagués estat possible sense la decidida aposta que ha fet el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears per la seva creació, centrada en la participació ciutadana, i en especial a les persones i col·lectius que han reivindicat la creació del museu, com a marc de referència del patrimoni marítim mallorquí, les quals no han defallit en el temps per poder-ho aconseguir».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt