Fracassa la cria d’una parella d’àguiles peixateres a Cabrera per la instal·lació d’un camp de boies
L’àguila peixatera (Pandion haliaetus), espècie catalogada com “vulnerable” a nivell nacional i “en perill crític” a les Illes Balears, s’ha vist perjudicada per la recent instal·lació de boies de fondeig al Parc Nacional de Cabrera, segons ha donat a conèixer el GOB.
La direcció del parc va col·locar aquestes boies el 24 d’abril, en plena època reproductora de la parella d’àguiles, la qual cosa va interferir en el procés d’incubació dels ous. Les boies, situades a tan sols 160 metres del niu, van provocar l’abandonament temporal del niu per part dels adults, fet que va causar la mort dels embrions.
Una Agent de Medi Ambient va detectar la problemàtica el 25 d’abril i l’endemà va emetre un informe destacant la interferència directa de les boies amb el niu, contravenint les recomanacions del Pla Terrasse i afectant negativament la reproducció de l’espècie.
El GOB ha criticat durament la manca de previsió i coordinació de l’equip gestor del Parc Nacional, que en anys anteriors havia ajustat la instal·lació de les boies per no afectar la parella d’àguiles. Han instat la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a crear una zona de reserva a la cala per protegir les àguiles peixateres i eliminar la zona de fondeig.
A més, denuncien que el parc està incomplint la legislació vigent, prioritzant l’ús públic per sobre de la conservació dels valors naturals, la qual cosa contradiu els objectius d’un parc nacional.
Foto: Toni Muñoz / GOB