Ara llegint
Jerònima Bonafé: “Treballar per la igualtat d’oportunitat al camp també és cosa d’homes”

Jerònima Bonafé: “Treballar per la igualtat d’oportunitat al camp també és cosa d’homes”

Jerònima Bonafé: "Treballar per la igualtat d'oportunitat al camp també és cosa d'homes"

En el Dia Internacional de les Dones Rurals, l’entitat Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya i la seva Associació de Dones, AMCAE, ha emès un comunicat perquè vol posar en valor la necessitat de treballar, de manera conjunta, la igualtat d’oportunitats entre dones i homes al sector cooperatiu agroalimentari, així com incrementar la presència de més dones a la base social, als llocs de direcció i als òrgans de govern de les cooperatives.

Han transcorregut 12 anys des que l’any 2010 Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya iniciés la seva trajectòria en matèria d’igualtat d’oportunitats amb la posada en marxa del projecte INTEGRA, subvencionat pel ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que va permetre elaborar un diagnòstic sobre la situació de la dona rural, amb especial atenció a la dona cooperativista, i la creació de l’Associació de Dones de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, AMCAE, i més recentment, el Grup de Treball d’Igualtat de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, que reuneix representants de les federacions territorials.

Al llarg d’aquests anys, AMCAE s’ha convertit en l’entitat representativa defensora dels interessos i els drets de les dones del sector cooperatiu agroalimentari. El seu treball de visibilització del paper de la dona, motivació i formació ha permès que en els darrers exercicis s’hagi observat un lleuger increment del pes de les dones a les cooperatives.

Actualment, les dones representen un 27,6% de la base social, un 9% de la composició dels consells rectors, el 4,1% ostenta la presidència i un 12,8% ocupa llocs de direcció.

El paper d’AMCAE és reconegut dins del sector i les institucions, i la seva presidenta, Jerónima Bonafé Ramis, és un referent nacional i europeu en tots els fòrums on s’analitza el paper de la dona rural. Tot i això, tal com ella mateixa ha assenyalat recentment al Congrés Europeu d’Agricultors, “cal que la perspectiva de gènere no sigui només de dones, cal treballar l’estratègia d’igualtat en el nostre sector amb la participació d’homes i dones , i cal començar perquè formi part de la missió de les nostres organitzacions”.

La necessitat d‟integració, de col·laboració conjunta, d‟avançar en el compliment de l‟ODS 5 només és possible si s‟assumeix per totes les persones que formen part de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, segons ha destacat la presidenta d‟AMCAE.

Per a Jerónima Bonafé “per complir amb el nostre lema, Cooperatives, junts cap a un futur sostenible, les dones rurals, les dones de cooperatives, han de ser presents i tenir l’oportunitat de participar de manera activa a les cooperatives, i és que treballar per la igualtat oportunitats, també és cosa d’homes”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt