Ara llegint
Josep Lluís Gradaille, fundador del Jardí Botànic de Sóller, homenatjat per ARCA

Josep Lluís Gradaille, fundador del Jardí Botànic de Sóller, homenatjat per ARCA

Josep Lluís Gradaille, fundador del Jardí Botànic de Sóller, homenatjat per ARCA

L’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha retut un renoneixement a Josep Lluís Gradaille, com a impulsor, creador i primer director del Jardí Botànic de Sóller, una entitat que també ha estat homenatjada per l’associació conservacionista en el sopar en el qual s’han lliurat els premis anuals.

Els tres premis a la protecció del patrimoni no varen ser votats, en considerar que tots tres mereixen la màxima valoració. Es tracta de la iniciativa de Can Vivot, per a la recuperació, conservació i adaptació de visites; la lluita contra les pintades vandàliques dels alumnes de l’Escola de Sant Francesc i el seu professor, Jordi Carulla; i en tercer lloc el treball de conservació i recuperació del frontó de Sineu per part de Juan Fernández Mena.

Pedro Montaner i Magdalena Quiroga de Can Vivot, recolliren el seu diploma recordant que la seva és l’única casa senyorial íntegra en continent i contingut que queda a Palma. A judici d’ARCA la tenacitat per a la seva conservació es mereix la complicitat de les institucions.

Jordi Carulla, professor del col·legi Sant Francesc, recollí el diploma en nom també dels seus alumnes, nines i nins d’entre 12 i 13 anys que tenen consciència de la necessitat de participar en la millora de la societat començant pel seu entorn. “Que infants clamin contra les pintades vandàliques mostra un futur més lluminós”, assenyalen des d’ARCA.

Un emocionat Juan Fernández Mena agraí el seu merescut premi recordant com, el fet de trobar el Frontó de Sineu i rehabilitar-lo i tornar a donar-li activitat, a ell li ha canviat la vida, per a bé. El Patrimoni amb ell té una altra oportunitat, fet que des d’ARCA volem destacar.

Per contra, els prmis negatius tenien tres candidats: la terrassa d’Es Baluard, per a l’ensorrament del teatre Defensora Sollerense, i per a les instal·lacions fotovoltaiques dins sòl rústic. Finalment es va decidir atorgar l’estirada d’orelles a la terrassa d’Es Baluard.

Josep Lluís Gradaille ha estat històricament lligat al Jardí Botànic i fins l’any 2020 en va ser el seu primer director. Durant la seva llarga trajectòria dins la institució, va ser una de les persones que més va destacar en la lluita per a la creació del Jardí Botànic al Camp den Prohom de Sóller, deixant darrera seu un important llegat i una obra feta.

El Jardí Botànic de Sóller es va iniciar l’any 1985 i es va obrir al públic l’any 1992 com centre de conservació, investigació i aprenentatge de la flora mediterrània i especialment de la flora balear. La disposició del terreny, amb elevacions pensades i creades especialment, facilita el creixement de les distintes espècies recreant hàbitats adients. Es tracta d’un jardí botànic de conservació, amb plantes d’àmbit mediterràni que a més de la feina de divulgació, aprofondeix dins el coneixement de les plantes autòctones, garanteix la preservació i conservació dels endemismes i de totes aquelles espècies en perill d’extinció, seguint els mètodes tècnics i cientifics mès capdevanters.

La voluntat, constància, perseverància i passió per la creació del Jardí botànic a Sóller de Josep Lluís Gradaille, el fan mereixedor d’aquest premi que ARCA atorga, segons ha explicat aquesta entitat en un comunicat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt