La llengua blava es propaga i les vacunes no arribaran fins desembre
Les vacunes per inocular als ramats de les Illes Balears i protegir-los de l’avanç de la malaltia coneguda com la llengua blava, que es propaga ràpidament i causa una elevada mortalitat, no arribaran per ara.
Fonts de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural han anunciat aquesta setmana que han establert un programa de vacunació obligatòria per a tot el bestiar oví i boví de les Illes Balears, però aquests vaccions no arribaran a les Illes Balears fins a les primeres setmanes del mes de desembre.
Des del Govern han informat que en aquest moment no hi ha vacunes en stock. La Conselleria treballa, en coordinació amb el Ministeri i altres comunitats autònomes també amb presència de la malaltia, l’adquisició dels vaccins.
Però l’Agència Espanyola del Medicament compta tan sols amb dos laboratoris amb autorització per preparar-los i el Govern reconeix que no les tendrà a punt fins a les primeres setmanes de desembre. Falten aproximadament dos mesos i mig per aquesta data.
Els ramats oví i vacú necessitarà dues dosis de la vacuna. Per administrar les vacunes, la Conselleria ha anunciat que tramitarà contractes d’emergència per comptar amb un equip de veterinaris oficials que visiti les explotacions i vacuni els animals.
Es vacunarà tant a les grans explotacions com també a les petites. No obstant això, hi ha al llarg de les Illes Balears nombroses finques amb petits ramats no declarats oficialment que podrien quedar fora de la vaccinació general i quedar, per tant, fora atenció, malgrat que la vacunació sigui obligatòria.
Segons el Govern, la gravetat d’aquest brot és comparable a les crisis de llengua blava dels anys 2000 i 2021, que varen causar importants pèrdues econòmiques en el sector ramader. De fet, la malaltia no es va poder controlar totalment en les seves formes anteriors fins a passats uns anys. Així, el nou brot del serotip 8 representa una amenaça seriosa no només per a les espècies ramaderes, sinó també per a altres espècies silvestres.
Fins ara, la malaltia s’ha detectat a 40 finques i no ha trascendit el nombre d’animals morts. S’han establert mesures per controlar els moviments dels ramats, especialment pel que fa a animals destinats a l’exportació i a altres illes, però els animals continuen infectant-se i morint.
Es tracta d’una malaltia vírica que afecta remugants, especialment ovelles, encara que també pot afectar vaques i altres espècies. Es transmet per la picada de moscards del gènere Culicoides, que actuen com a vectors del virus. Aquests mosquits solen ser més actius en zones càlides i humides, fet que facilita la propagació de la malaltia durant els mesos d’estiu i tardor. Enguany, precisament, el final de l’estiu ha estat especialment plujós, per la qual cosa la presència d’aquests insectes vectors és més elevada. Una de les mesures efectives és, precisament, la fumigació dels animals i les explotacions per reduir la presència dels moscards.
Pel que fa als efectes, la malaltia provoca una sèrie de símptomes greus en els animals afectats, com febre alta, inflamació de la boca i de la llengua (que es torna blava, d’aquí el nom), problemes respiratoris, i dificultat per menjar. També pot causar nafres a la boca i a les potes, coixesa, i pèrdua de pes. En els casos més greus, pot conduir a la mort de l’animal, especialment en ovelles, que són més vulnerables.
La bona notícia és que la llengua blava no es transmet als humans i, per tant, no suposa un risc per a la salut pública.