Ara llegint
La Xylella és a Mallorca des de 1993 i ja afecta el 79% dels ametllers

La Xylella és a Mallorca des de 1993 i ja afecta el 79% dels ametllers

Un equip d’investigadors de la UIB i el CSIC ha desenvolupat un model que permet predir i controlar les epidèmies causades per la Xylella fastidiosa, un bacteri que afecta oliveres, ametllers, vinyes i altres plantes. La Xylella fastidiosa és un dels bacteris més perillosos per a l’agricultura, ja que pot provocar malalties greus i fins i tot la mort de moltes espècies vegetals. Aquest microorganisme es transmet a través d’insectes que xuclen la saba de les plantes, com ara les cigales, i ha causat estralls en diferents regions del món, especialment a Europa. A Itàlia, la Xylella fastidiosa va arribar l’any 2010 i va arrasar milers d’oliveres a l’Apúlia, amb un gran impacte econòmic i ambiental. A Espanya, les illes Balears són les més afectades, amb més del 80 per cent dels ametllers infectats i la presència confirmada del subtipus del bacteri que ha fet malbé les oliveres italianes. Els cultius de vinyes també estan en risc. Per fer front a aquesta amenaça, un grup d’investigadors de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC) ha creat un model matemàtic que permet entendre millor com es propaga el bacteri i com intervenir per evitar-ne la disseminació. El model es basa en l’anàlisi dels patrons d’abundància dels insectes vectors que es troben al camp, i ofereix una visió més precisa de la dinàmica de la infecció. Els investigadors han aplicat el model a casos reals, com ara les oliveres de l’Apúlia i els ametllers de Mallorca, i han demostrat la seva utilitat per determinar el comportament de les malalties i dissenyar estratègies específiques de control. A més, el model els ha permès estimar el moment d’introducció del bacteri a Mallorca, que seria entre els anys 2016 i 2018 o abans. Aquest estudi, publicat a la revista Phytopathology, és una contribució important als esforços globals per mitigar l’impacte de la Xylella fastidiosa en l’agricultura, i augmenta el coneixement sobre els factors que influeixen en la propagació de les malalties que ocasiona.

La Xylella fastidiosa va arribar a Europa vint anys abans del que es pensava inicialment. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi elaborat conjuntament Tragsa, SEMILLA, IAS-CSIC i la UIB, en el que també hi ha pres part la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que ha estat publicat aquests dies a la revista “Nature”.

Diu l’estudi que l’arribada de la Xylella a Europa estan relacionades amb el comerç internacional de plantes i que el desembarcament a Mallorca podria haver-se produït l’any 1993 directament des de Califòrnia, on aquesta plaga està molt estesa des de fa dècades.

Revela que la malaltia que asseca les fulles de l’ametller, abans atribuïda a patògens fongs, és finalment deguda a la Xylella fastidiosa i afecta actualment el 79% dels ametllers de Mallorca, molts dels quals ja han mort.

D’acord amb l’estudi a què s’han sotmès els ametllers malalts, les infeccions de Xylella s’han identificat en els anells d’arbres que daten de 1998.

La malaltia dels ametllers es va començar a estudiar l’any 2008 després d’una gran mortalitat a Son Carrió i altres zones de la zona Est de Mallorca. No va ser fins a l’octubre de 2016 quan es va parlar oficialment per primera vegada de la Xylella a Mallorca.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt