Ara llegint
Les Illes Balears rebran 6’5 milions dels Next Generation per millorar la recollida selectiva de fems

Les Illes Balears rebran 6’5 milions dels Next Generation per millorar la recollida selectiva de fems

Les Illes Balears rebran 6,5 milions d’euros del Pla de suport a la implementació de la normativa de residus, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per fons NextGenerationEU, segons s’ha acordat en la conferència sectorial de Medi ambient, celebrada aquesta setmana.

Es tracta de la segona partida de fons NextGenerationEU que el ministeri de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic destina a la gestió dels residus.

En la primera, les Illes Balears van rebre 15,5 milions d’euros que es van destinar a una convocatòria d’ajudes dirigides als consells insulars, ajuntaments, mancomunitats, consorcis de residus i gestors de residus concessionaris d’instal·lacions de titularitat pública. Actualment, la direcció general de Residus i Educació ambiental treballa en la resolució d’adjudicació dels fons després d’haver rebut sol·licituds per valor de 30,8 milions d’euros.

Aquesta segona partida manté els criteris de distribució de la primera. Per tant, l’Estat segueix acceptant les reivindicacions de la conselleria de Medi ambient i Territori en el sentit que tengui més pes la quantitat de residus que es generen a cada territori que no pas la població censada, segons destaquen des del Govern. D’aquesta manera, comunitats on el pes del turisme és més elevat veuen compensat el fet que es veuen obligades a gestionar un volum de residus per càpita més elevat.

En aquest sentit, cal recordar que l’any 2019 la diferència entre el mes de màxima generació de residus (agost) i el de mínima generació (gener o desembre) fou del 161 % a Eivissa i Formentera, del 154 % a Menorca i del 35 % a Mallorca.

D’acord amb els criteris fixats pel Ministeri, els fons podran subvencionar projectes que coincideixin amb aquestes quatre línies:

– Implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus i millora de les existents.

– Construcció d’instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament.

– Construcció de noves instal·lacions de preparació per a la reutilització i el reciclatge d’altres fluxos de residus recollits separadament.

– Inversions relatives a instal·lacions de recollida, triatge i classificació.

Els projectes objecte de finançament s’han d’haver iniciat en una data posterior a l’1 de març de 2020 i el termini d’execució ha de finalitzar, com a màxim, el 31 de maig de 2026.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt