Ara llegint
L’IMEDEA el seguiment d’una alga invasora tropical a Cabrera per avaluar-ne la seva perillositat

L’IMEDEA el seguiment d’una alga invasora tropical a Cabrera per avaluar-ne la seva perillositat

Un equip d’investigadors de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ha posat en marxa una campanya al Parc Nacional Maritimoterrestre de l’arxipèlag de Cabrera per fer-hi un seguiment de l’alga invasora tropical Halimeda incrassata.

Durant deu dies, l’equip liderat per la doctora Fiona Tomàs Nash recollirà mostres i farà seguiments de l’estat de la invasió d’aquesta alga tropical amb l’objectiu d’analitzar quin és l’impacte d’aquesta espècie en els ecosistemes marins i fer estudis d’eradicació posteriors.

Halimeda incrassata és una alga invasora que s’ha detectat en aigües de Mallorca. Colonitza els fons arenosos i modifica l’hàbitat d’algunes espècies comercials importants, així com les prades marines que són molt valorades per les seves aportacions com a hàbitats de cria i perquè proporcionen aigües clares i protecció costanera.

Per solucionar aquest problema es necessiten dades sòlides de la presència d’aquesta espècie invasora que en permetin la detecció precoç i l’eradicació, així com el monitoratge a través del temps i l’espai.

El grup de recerca en Sistemes, Robòtica i Visió (SRV) de la Universitat de les Illes Balears complementarà el treball realitzant mapatges d’aquesta espècie mitjançant robots submarins.

Així mateix, TrueWorld, una organització dedicada a la divulgació científica per accelerar l’acció climàtica a nivell global, donarà suport a la campanya amb el seu vaixell elèctric solar Stenella. Aquesta embarcació és una estació marítima itinerant que disposa de sensors i instal·lacions per monitorar l’estat de la biodiversitat marítima en temps real de les Illes Balears.

La campanya de l’IMEDEA (CSIC-UIB) s’emmarca en el projecte INVAHLI que finança la Fundación Biodiversidad (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic). Aquest projecte, dirigit per la doctora Fiona Tomàs Nash, té com a meta analitzar els efectes de l’alga invasora sobre els ecosistemes marins i estudiar les millors solucions per a aquest gran problema.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt