Ara llegint
Medi Ambient demana la col·laboració ciutadana per rescatar polls de virot petit

Medi Ambient demana la col·laboració ciutadana per rescatar polls de virot petit

El Servei de protecció d’espècies ha començat, aquesta setmana, amb la col·laboració de la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes Balears (IRBI), a difondre la campanya de col·laboració en la recollida de polls de virot petit. La campanya s’inicia aquest mes, coincidint en l’època que els exemplars joves d’aquesta espècie comencen a volar i se centra en els municipis més propers als illots on nidifica.

El virot petit (Puffinus mauretanicus) és una au marina que cria als illots i penya-segats marins aïllats de nuclis poblats. Durant el mes de juliol, és habitual que alguns polls es desorientin pels llums artificials de la costa i caiguin a zones urbanes. D’aquesta manera queden exposats a col·lisions, atropellaments i són més vulnerables als depredadors, com els moixos. Per això, el Servei ha començat a repartir cartells amb informació sobre aquesta problemàtica i les instruccions per saber com actuar en cas de trobar un exemplar.

En aquestes ocasions, cal telefonar l’112 i guardar l’au en una capsa de cartró ventilada sense alimentar-la, anant en compte amb el seu bec a l’hora d’agafar-la. En cas de trobar un animal mort, també és important informar de la troballa, per tal de millorar la informació d’exemplars afectats i identificar zones crítiques. Durant els darrers deu anys, 23 polls de virot petit han ingressat al COFIB per aquesta problemàtica.

El virot petit està catalogat en perill crític d’extinció per la UICN i està considerat com l’au marina més amenaçada d’Europa. Aquesta au viu mar endins i s’acosta a terra per criar, només als illots, coves costaneres i forats entre les roques de l’arxipèlag balear.

La campanya també compta amb la col·laboració de l’Acord per a la conservació dels albatros i petrells (ACAP), el Consell Insular de Menorca i el Servei d’Agents de Medi Ambient.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt