Ara llegint
Obert el termini per demanar els ajuts per a la implantació d’energies renovables tèrmiques

Obert el termini per demanar els ajuts per a la implantació d’energies renovables tèrmiques

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha obert aquest dilluns el procés per a demanar els ajuts per a la implantació d’energies renovables tèrmiques en diferents sectors de l’economia en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea (NextGenerationUE).

El termini per presentar les sol·licituds a les Illes Balears arriba fins al 31 de desembre de 2023 o fins al possible exhauriment, dins aquest període, de la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria. Aquests ajuts seran gestionats per la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, adscrita a la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, amb l’objectiu d’arribar a 6,3 MW d’energia renovable tèrmica.

L’import econòmic màxim d’aquesta convocatòria és de 2.856.537 euros per a les Illes Balears i les subvencions es concedeixen amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma per al període dels exercicis establerts entre els anys 2022 i 2025.

Aquests ajuts varen ser aprovats el passat 21 de desembre de 2021 pel Consell de Ministres a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a fi de promoure el desplegament i la incorporació de les energies renovables tèrmiques en els sectors de l’economia, incloent-hi el sector residencial i el sector públic, de manera que aquests contribueixin a la consecució de l’objectiu de descarbonització de l’economia al mateix temps que consoliden la seva competitivitat en el mercat.

Els programes d’ajudes

Els ajuts estan centrats en dos programes d’incentius. Un primer programa centrat en la realització d’instal·lacions d’energies renovables tèrmiques en els sectors industrial, agropecuari, serveis i altres sectors de l’economia, incloent-hi el sector residencial, i un segon programa enfocat a la realització d’instal·lacions d’energies renovables tèrmiques en edificis no residencials, establiments i infraestructures del sector públic. Amb aquests ajuts es permetrà la posada en marxa d’instal·lacions d’energia solar tèrmica, geotèrmia, energia ambient, biomassa o microxarxes de calor i fred de menys d’1 MW de potència.

Entre les actuacions subvencionables es troben aplicacions per a la producció de fred i/o calor en edificis (aigua calenta sanitària i climatització) o en processos industrials (neteja, assecat, banys tèrmics per al tractament de superfícies, serveis de bugaderia, rentat de vehicles, pasteurització i conservació de productes peribles, climatització de naus d’ús industrial, bestiar i hivernacles, etc.). És a dir, es poden subvencionar aquelles accions que tenen relació amb la solar tèrmica, la geotèrmia i energia ambient (aerotèrmia i hidrotèrmia), la biomassa i les microxarxes de districte de calor i/o fred.

Entre els costos subvencionables s’inclouen, entre d’altres, la inversió en equips i materials, els costos d’execució de les obres o els sistemes de control i monitoratge, tant de la producció com de la demanda d’energia tèrmica, així com l’obra civil necessària per a l’execució dels projectes.

L’ajut atorgat cobrirà el 70 % d’aquests costs en el sector públic i fins al 50 % en el cas de petites empreses, i en sengles àmbits s’incrementarà en un 5 % a zones de repte demogràfic: municipis de fins a 5.000 habitants i municipis no urbans de fins a 20.000 habitants amb nuclis de població de menys de 5.000 habitants.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de l’IDAE, coordinarà i farà el seguiment dels ajuts, gestionats per les comunitats i ciutats autònomes, beneficiàries directes d’aquests.

L’actuació disposa d’ajuts procedents del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu (NextGenerationEU).

Hi podeu accedir en aquest enllaç: https://institutbalearenergia.cat/repositori-ajudes/renovables-termiques-per-sectors-economics/

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt