Ara llegint
Peixateres, patrones i pescadores, la figura femenina en la comunitat pesquera

Peixateres, patrones i pescadores, la figura femenina en la comunitat pesquera

Peixateres, patrones i pescadores, la figura femenina en la comunitat pesquera

Amb la jornada “La mar en femení: Peixateres, patrones i pescadores” l’arxiu de l’Autoritat Portuària de Balears (APB), en el Dia Internacional de la Dona, ha posat de manifest la importància de la dona dins la comunitat pesquera, especialment en la comercialització del peix.

Aquesta jornada se centra en la investigació que la historiadora Ariana Domínguez està duent a terme a través dels fons documentals de l’arxiu de l’APB sobre la vinculació de la dona amb la pesca a Mallorca i que forma part de la seva tesi doctoral. Així, s’han analitzat els registres conservats de 1946 a 2002, on es troben dades interessants com els carnets de patrones o el perfil dels compradors al llarg d’aquestes dècades.

Les dones han estat i són fonamentals en les comunitats pesqueres de Mallorca. Durant dècades han estat presents tant a la mar com a terra, treballant en qualitat de pescadores, patrones i venedores de peix, principalment, segons han destacat durant la jornada d’avui.

En la seva conferència, Ariana Domínguez ha fet visible el conjunt d’activitats femenines vinculades a la mar que han estat escassament reconegudes i posar en valor la importància que han tengut les dones en el món pesquer. A més, s’ha parlat de com els homes i les dones que s’han dedicat a la pesca han treballat sovint de manera conjunta i s’ha analitzat de quina manera s’han generat tota una sèrie de vincles on la família i la comunitat han tengut una importància fonamental.

La conferència i posterior col·loqui amb Antònia Salvà i Catalina Vera, testimonis directes de la mar, han possibilitat una reflexió sobre el món marítim i pesquer a través de la perspectiva de gènere.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt