Ara llegint
Prohens apuja la càrrega de visitants de Cabrera: fins a 300 de manera simultània

Prohens apuja la càrrega de visitants de Cabrera: fins a 300 de manera simultània

El Govern Balear posa en marxa la modificació del Pla d'Ordenació de Cabrera

El recent Decret llei 3/2024, aprovat pel Consell de Govern la setmana passada, ha generat una gran polèmica en el marc de la gestió ambiental de les Illes Balears. El Govern de Marga Prohens ha justificat aquest decret com una mesura necessària per a la simplificació procedimental i documental de les administracions públiques. No obstant això, segons denuncia el Grup d’Ornitologia Balear (GOB), el decret va molt més enllà i introdueix canvis substancials en la regulació de l’accés de visitants al Parc Nacional Marítimoterrestre de Cabrera.

Des de la seva creació el 1995, el Parc Nacional de Cabrera ha estat subjecte a diverses regulacions pel que fa al nombre de visitants. El primer Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) limitava a 200 els visitants diaris, amb una excepció per al mes d’agost, quan es permetia l’accés a 300 persones al dia.

L’any 2006, sota el Govern del Partit Popular, es va modificar aquest límit, establint una capacitat de càrrega instantània de 300 persones simultàniament. Aquesta modificació va permetre a les empreses de transport col·lectiu transportar un nombre il·limitat de visitants al llarg del dia, sempre que no se superés el límit de 300 persones a l’illa en un moment donat, segons recalquen des del GOB. Això va resultar en jornades amb més de 600 visitants, amb els consegüents impactes ambientals i sobre la qualitat de l’experiència turística.

El 2020, el Govern progressista va intentar revertir aquesta tendència amb una nova regulació que limitava el nombre de visitants a 300 persones diàries a l’àmbit terrestre i a 150 persones a les aigües adjacents. Aquesta mesura, tot i ser més restrictiva que la del 2006, encara permetia un accés més gran que el fixat en el primer PRUG, però va establir un límit màxim diari clar que cercava equilibrar la conservació ambiental i la qualitat de la visita.

El retorn al passat

Ara, amb el nou Decret llei 3/2024, es torna a la regulació de 2006, segons adverteix el GOB, permetent de nou una capacitat de càrrega instantània de 300 persones simultàniament a Cabrera. Segons el grup ecologista, aquesta mesura és clarament clientelista i prioritza els interessos privats de les empreses de transport per sobre de l’interès públic i la sostenibilitat ambiental.

Aquest increment en la capacitat de visitants comporta un major consum de recursos escassos com l’aigua, una major generació de residus i emissions contaminants, i afecta negativament la qualitat de la visita. A més, la saturació de visitants sobrecarrega la capacitat gestora del parc, dificultant l’atenció adequada als turistes i la conservació dels valors naturals de Cabrera.

Segons el GOB, aquesta decisió contradiu el recent discurs del president Prohens, que advocava per posar límits al creixement turístic i apostar per un model de desenvolupament sostenible basat en el valor i no en el volum. El GOB considera que aquest decret, lluny de fomentar la sostenibilitat, representa un pas enrere en la protecció del parc nacional i un triomf dels interessos empresarials sobre la conservació ambiental.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt