Quinze milanes nascudes a Mallorca són enviades a Andalusia per reforçar la població d’aquesta espècie protegida

Un total de 15 polls de milà reial (Milvus milvus) nascuts a l’illa de Mallorca han estat cedits a Andalusia. Un any més el la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, ha coordinat aquesta iniciativa que es duo a terme en el marc del projecte de reintroducció i reforç poblacional d’aquesta espècie al Parc Natural de Sierra de Cazorla, Segura y las Villas (Jaén). Des de l’inici d’aquesta col·laboració, fa cinc anys, les Illes Balears ja han aportat una cinquantena de polls.
El conseller Joan Simonet ha recordat que «la milana és una espècie catalogada en perill d’extinció i que està protegida. A més, ha posat en valor la importància de la col·laboració entre les dues comunitats». En aquest sentit, ha detallat Simonet, «als anys noranta només hi havia vuit parelles d’aquesta espècie a Mallorca. Gràcies a la tasca de conscienciació del Govern, avui en dia ja n’hi ha més de cent. Aquest increment poblacional ens permet participar activament en el projecte andalús de reintroducció».
L’extracció segura dels exemplars ha estat possible gràcies a la col·laboració entre diferents entitats i organismes. Durant els darrers mesos, els Agents de Medi Ambient del Govern han fet un seguiment de la població reproductora del milà reial a Mallorca amb la localització i el posterior seguiment dels nius. S’han seleccionat els més accessibles i el Grup d’Intervenció en Altura (GIA) dels Agents de Medi Ambient s’ha encarregat d’extreure’ls en el moment més adient. D’aquests, un grup ha quedat a Mallorca i l’altra és el que s’ha cedit a Andalusia.
El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), en coordinació amb el Servei de Protecció d’Espècies i amb el suport econòmic de la Conselleria i ENDESA Balears, ha dut a terme l’anellatge i marcatge dels 12 polls que han quedat als nius a Mallorca. Un total de nou han estat equipats amb emissors de seguiment per satèl·lit fet que permetrà fer un seguiment d’aquests individus i obtenir informació de l’ús que fan del territori, així com detectar casos de mortalitat d’exemplars provocats per ús de verí, tirs il·legals o electrocucions. Per part seva, el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha donat identificat els 15 polls de milana que han estat cedits a Andalusia. Aquests, a més, han estat traslladats a les instal·lacions del COFIB, a Santa Eugènia, on se’ls hi ha fet el seguiment fins que han estat trasllats cap a la Península, on es durà a terme la seva alliberació.
D’altra banda, el Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat (GREFA), entitat encarregada de fer el projecte de reintroducció de la Junta d’Andalusia, ha traslladat els polls a la Península i ha aplicat la tècnica hacking per alliberar-los a la Sierra de Cazorla. Aquesta metodologia, anomenada també criança campestre, consisteix a mantenir els exemplars tancats en uns nius o plataformes artificials fins que s’acostumin al seu entorn i puguin ser alliberats. Els exemplars es marcaran al lloc d’alliberament amb anelles oficials, marques alars i emissors GPS de seguiment via satèl·lit.
Durant l’any 2024 el GREFA va alliberar 48 exemplars de milana a la Serra de Cazorla, procedents de les Illes Balears, Madrid i Aragó. A més, l’any passat es va reproduir per segon any consecutiu l’exemplar mascle, de nom Mallorca, procedent de les Illes Balears.