Simonet demana a Europa una revisió urgent del pla de pesca del Mediterrani per garantir la viabilitat del sector

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha reclamat avui a la Unió Europea una modificació urgent del pla de gestió de pesca del Mediterrani, que actualment condiciona de manera severa l’activitat del sector pesquer de les Illes Balears. En una reunió celebrada a Madrid amb el comissari europeu de Pesca i Oceans, Costas Kadis, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, i els responsables autonòmics de pesca, Simonet ha advertit que les polítiques europees actuals suposen «una amenaça per a la supervivència del sector» a les Illes i a tot el Mediterrani occidental.
El conseller ha posat l’accent en la necessitat d’evitar noves reduccions dels dies de pesca per a les barques d’arrossegament, un dels punts més crítics del pla actual. Des del 2019, aquestes restriccions han reduït un 40% els dies de feina de la flota balear, que actualment només pot sortir 130 dies a l’any. Simonet ha demanat que aquest límit s’ampliï fins als 180 dies, per tal de garantir l’estabilitat del sector, el subministrament de peix fresc de proximitat i la viabilitat de les empreses pesqueres.
A més, ha denunciat que els canvis constants en les condicions del pla generen una gran incertesa entre els pescadors, fet que dificulta les inversions i frena la incorporació de nous professionals al sector. També ha reclamat que el pla europeu reconegui la naturalesa mixta de la pesca d’arrossegament a la Mediterrània i incorpori criteris que tinguin en compte tant la sostenibilitat ambiental com l’econòmica i jurídica.
En desacord amb els criteris
Simonet ha qüestionat igualment els criteris actuals per calcular la sostenibilitat de les poblacions de peixos, i ha demanat una revisió específica per a la zona GSA5, que correspon a les Illes Balears.
Durant la trobada també s’han abordat qüestions com la revisió del Fons Europeu Marítim de Pesca i Aqüicultura (FEMPA) i de la Política Pesquera Comuna (PPC). El conseller ha criticat l’ús dels fons europeus per indemnitzar els pescadors afectats per les restriccions, i ha proposat que aquests recursos es destinin a fer el sector més productiu i ambientalment responsable.
Finalment, tot i mostrar-se d’acord amb els principis de la PPC, Simonet ha denunciat que la Comissió Europea només aplica el criteri de sostenibilitat ambiental, deixant de banda l’econòmic: «Sense sostenibilitat econòmica es posa en perill el futur del sector pesquer balear», ha advertit.