Ara llegint
Simonet demana a Luis Planas que el Pla de Regadius es pagui a través dels pressupostos generals de l’Estat

Simonet demana a Luis Planas que el Pla de Regadius es pagui a través dels pressupostos generals de l’Estat

Simonet demana a Luis Planas que el Pla de Regadius es pagui a través dels pressupostos generals de l'Estat

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, s’ha reunit avui divendres amb el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per continuar avançant en el desenvolupament de l’agenda balear al sector primari de les illes. En aquest primer encontre bilateral de la legislatura, el conseller ha estat acompanyat pel director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. Per part del ministeri hi han assistit també Fernando Miranda, secretari general de Recursos Agraris i Seguretat Alimentària.

La reunió ha estat «satisfactòria», segons fonts del Govern Balear, i posa de manifest «les bones relacions i el bon enteniment que tenim amb el ministre Planas, coneixedor de les particularitats del sector primari balear», segons han dit.

Així, i durant la reunió, el conseller Simonet ha volgut posar sobre la taula diversos assumptes que constitueixen prioritats de feina per les Illes Balears. Un tema essencial per al camp de les Illes és «la imperiosa necessitat» de continuar fent inversions en modernització i extensió dels regadius. En aquest sentit, Simonet li ha demanat al ministre que el finançament d’aquest Pla General d’Aprofitament i Optimització d’Aigües Regenerada 2023-2030 en vigor, i amb una inversió prevista de més de 77 milions d’euros, se secundi via pressupostos generals de l’Estat. «El mecanisme d’execució d’aquests fons no està funcionant de la manera més eficient possible i li ho hem fet saber al ministre, que ens ha dit que l’estudiaria», segons ha explicat Simonet a la sortida de la reunió.

Des de la conselleria s’han plantejat altres qüestions com són la de continuar incorporant mesures per tal d’assolir la convergència plena de l’encaix insular a la pròxima PAC, així com la necessitat de formular un pla de suport o un instrument sectorial de l’oví. En aquest sentit, el conseller Simonet ha assenyalat que «el sector de l’oví és estratègic en l’àmbit social i ambiental, però travessa una situació delicada i pensam que una eina com aquesta seria de gran ajuda per tal de desenvolupar noves mesures per afrontar els reptes de futur». També s’ha mantingut l’interès de les Balears d’obrir el debat sobre els criteris de la distribució del FEADER per convocatòries més enllà del 2027 i el repartiment dels drets de plantació i potencial vitivinícola i els criteris de repartiment dels ajuts de Reestructuració i Reconversió de Vinya.

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha volgut també traslladar al ministre la preocupació que existeix dins el sector primari de les Illes respecte a les assegurances agràries i la sostenibilitat del sistema actual. També s’han abordat altres assumptes com la possibilitat de desenvolupar organitzacions de productors en el sector ramader i la incorporació d’una nova partida pressupostària per la promoció del cavall de trot.

Pel que fa al sector pesquer, s’ha posat l’accent en el gran esforç que els pescadors de les Illes han fet per tal de reduir esforços i, per aquest motiu, «hem tornat a demanar que es consideri a les Balears com a regió pròpia amb les seves particularitats per tal que les noves mesures restrictives siguin més justes per al nostre sector pesquer».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt