Ara llegint
La Fundació «ACA» i la seva profitosa trajectòria (i II) Nova etapa i nous projectes

La Fundació «ACA» i la seva profitosa trajectòria (i II) Nova etapa i nous projectes

Després de la mort d’Antoni Caimari, la Fundació ACA, va encarar una nova etapa amb les energies renovades, i amb l’ànim de no perdre les essències que defineixen la Fundació, com: ser punt de trobada i promoció de la Cultura i, també, de l’art minoritari i de qualitat. 
Segons els actuals membres del patronat de la fundació «No hi ha millor homenatge a les personalitats i institucions que han bastit la Fundació ACA que seguir la veta marcada i valorar la mateixa trajectòria, que és la de la música de Mallorca -des dels compositors mallorquins oblidats als més innovadors de música contemporània-. Tant és així, que a hores d’ara, la Fundació segueix amb les activitats més emblemàtiques, com són l’Encontre de Compositors, El Simpòsium de l’orgue històric i estudis musicals, la Setmana Internacional de l’Orgue Antoni Martorell, el Solstici d’estiu de joves poetes, el Veu de poeta… I s’han anat incorporant noves vies d’expressió, com el concurs internacional de poesia visual Un Cop d’Ull; o PromenArt, la posada en escena de dones que reciten dones.»
A part del manteniment de les activitats més identitàries, la Fundació segueix oberta a rebre concerts, assajos, residències, conferències… a persones, col·lectius i entitats que així ho proposin. 

Homenatge a Toni Torrens.


Tot això és possible, també, perquè en els darrers anys, les instal·lacions han estat restaurades i actualitzades en tots els sentits. I fan, d’aquest espai, un centre de generació cultural quasi únic a l’Estat espanyol. Les instal·lacions de Son Bielí a Búger, són: una Sala del Piano apta per a concerts, assajos i enregistraments; cinc cel·les amb una capacitat per a deu persones, amb una cuina compartida; una aula de gastronomia amb capacitat per a cinquanta persones; i un mirador hipnòtic des del qual es poden observar quatre temples: Cura, Sant Salvador, Santa Magdalena i Randa.
No acaba aquí ni a prop fer-s’hi la tasca empresa els darrers anys. Un fet puntal ben important ha estat la signatura d’un conveni amb l’Ajuntament de sa Pobla per poder tenir una seu administrativa, que a més allotgi el mateix dipòsit de publicacions, biblioteca i arxiu. A més, comptem amb les calaixeres i camises de mossèn Parets, documentalista essencial en la història de la música a les Illes Balears.
L’ordenació, catalogació i inventari que s’ha dut a terme a les instal·lacions de Can Cirera Prim de sa Pobla -amb l’ajuda del consistori amb els noms de Pere Perelló i Bouchra Boujira- ha permès ser més conscients del que hi ha i emprendre diferents tasques que encara queden per fer. La primera va ser la partituroteca, a la qual hi ha ordenades unes 3.500 partitures. En segon lloc, la digitalització de les edicions fetes a la Fundació ACA des dels seus orígens, unes onze mil pàgines que ara es poden consultar fàcilment.

Concert Encontre Internacional de Compositors Lionel Marchetti

Una darrera pota d’aquesta restauració ha estat l’inici de la digitalització de la fonoteca, que es divideix en dues parts: el segell musical propi; i els enregistraments que s’han fet durant dècades. Dels enregistraments, se n’han recuperat ja prop de dos-cents, que estaven en format dat i varen ser catalogats per Kevin Díaz en el seu TFG de Musicologia. La idea segueix sent la mateixa que marquen els estatuts fundacionals: promoció i conservació de la cultura i creació i manteniment d’un arxiu sonor.
L’actual patronat manté l’estructura de 21 patrons, entre els quals hi ha el Consell de Mallorca, el govern de les Illes Balears i els ajuntaments de Búger i sa Pobla. Està organitzat en grups de treball: Encontres, Aula Poètica, Imatge, Arts Orientals, Amics de l’Orgue i sa Bacal espai verd.

Setmana internacional d’orgue.


Els objectius fundacionals són:
1.- Concedir ajudes per al desenvolupament d’activitats culturals
2.- Promoure la investigació de qualsevol activitat relacionada amb la música
3.- Desenvolupar activitats relacionades amb els dos punts anteriors tant dins com fora de la seu de la Fundació
4.- Editar audiovisuals i partitures; promoure i editar qualsevol activitat artística, literària, pictòrica o escultòrica
5.- Recuperar i conservar la flora i la fauna autòctona a la finca amb la finalitat que hagi adquirit o adquireixi en el futur la Fundació 
6.- Incentivar l’estima per l’artesania i la gastronomia mallorquina
7.- Organitzar cursos nacionals i internacionals de composició, interpretació, literaris i audiovisuals
8.- Organitzar sessions de música i literatura per a escolars

Encontres electroacústica Ayako Sato 2 XLIV Encontre de Compositors.

Antoni Caimari

Els actuals membres de la Fundació ACA, coincideixen a reconèixer que “La gènesi de les múltiples iniciatives culturals que s’han desenvolupat al llarg d’aquestes passades quatre dècades és Antoni Caimari Alomar, músic-místic, idealista, utòpic i quimèric. Lluitador incansable per l’art i la llibertat, que com deia Bertold Brech ‘els que lluiten tota la vida…aquests són els imprescindibles’. Antoni Caimari transpira música i art per tots els porus de la seva ànima i del seu cos i viu i percep l’existència a través de la música des d’allà a on és.”

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt