Ara llegint
Un estudi de la UIB, el que acumula més cites en la revista més important sobre nutrició

Un estudi de la UIB, el que acumula més cites en la revista més important sobre nutrició

Un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears figura entre els autors de l’article més citat en la revista científica de més impacte en l’àmbit de la nutrició i la dietètica, Progress in Lipid Research. L’estudi acumula al voltant de 200 cites des que va ser publicat l’any 2018, la qual cosa és altament indicatiu de l’interès general per la recerca en carotenoides i la seva actualitat.

En aquest treball, els investigadors de la UIB M. Lluïsa Bonet, Joan Ribot i Andreu Palou —que pertanyen al Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la UIB, al CIBER Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i a l’Institut de Recerca Sanitària de les Illes Balears (IdISBa)— revisen, juntament amb altres autors, la biosíntesi dels carotenoides en diversos organismes, la seva importància en l’agroalimentació i la salut, i exposen les necessitats de recerca futures.

Dugueren a terme aquest estudi en el marc de l’activitat investigadora de la Xarxa Espanyola de Carotenoides (CaRed), finançada pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (BIO2015-71703-REDT i BIO2017-90877-REDT), i la Xarxa Europea de Carotenoides (EuroCaroten), finançada per la Comissió Europea a través de la COST Action CA15136.

Carotenoides: font de color i de salut

Durant molts anys, l’interès pels carotenoides com a constituents dels aliments se centrà en el color que aporten i en el fet que alguns són precursors de la vitamina A. Els carotenoides són pigments responsables de les tonalitats vermelles, grogues i ataronjades brillants de moltes fruites i verdures, encara que també són molt abundants en els vegetals verds, on queden emmascarats per la clorofil·la. Fins avui, se n’han descrits més de 750 en plantes, algues, animals, fongs i una gran varietat de microorganismes procariotes.

Els carotenoides són composts molt versàtils que exerceixen funcions clau en la naturalesa. La seva presència en els aliments és important, no solament pel seu paper en l’acceptabilitat dels aliments com a colorants, sinó també perquè poden promoure la salut.

Els carotenoides i els seus derivats són clau en processos essencials com la fotosíntesi, és a dir, el motor de la vida a la Terra, el desenvolupament de les plantes, la pol·linització, la dispersió de llavors, l’aparellament d’animals i molts d’altres. En conjunt, és indiscutible que són altament importants per a la producció d’aliments.

S’han acumulat proves que la seva presència en la dieta en nivells adequats s’associa amb un risc més baix de desenvolupar malalties com el càncer, afeccions oculars i cutànies, i trastorns metabòlics, entre d’altres. A més, hi ha estudis recents que indiquen que podrien ser beneficiosos per a la reducció del risc de malalties cardiometabòliques.

Malgrat la diversitat de carotenoides que es coneixen actualment, només una petita part han estat o són estudiats en profunditat. A més, la majoria dels derivats de carotenoides són bàsicament desconeguts. Per tant, hi ha un gran interès i un gran potencial en el descobriment de més carotenoides o derivats, així com d’altres fonts.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt