Ara llegint
Un mes de febrer amb contrastos: el cinquè més càlid, però amb neu al Puig Major

Un mes de febrer amb contrastos: el cinquè més càlid, però amb neu al Puig Major

Un mes de febrer amb contrastos: el cinquè més càlid, però amb neu al Puig Major

El mes de febrer, amb una temperatura mitja de 12’6 graus centígrads i una anomalia positiva de 2’1 graus, s’ha convertit en el cinquè febrer més càlid des de l’any 1961, empatat amb l’any 2021. Aquest és el balanç que n’ha fet l’AEMET, que ha recordat que l’any 1990 va tenir el febrer més càlid des d’aquella data, amb 13’5 graus de mitjana.

El mes va ser molt càlid a totes les illes de l’arxipèlag amb anomalies positives de 2’2 graus a Menorca i Formentera i de 2’4 a Mallorca.

Les temperatures màximes del mes van ser el 24’3 graus d’Artà el dia 14; els 23.9 de Sant Joan de Labritja el dia 22; a Menorca, els 20.8 de la Mola de Maó el dia 14 i, a Formentera els 20.6 graus registrats el dia 20.

En canvi, la mínima va ser la de 1’1 graus negatius de Son Torrella el dia 1 de febrer. No obstant això, a Son Torrella s’han produït 4 dies de gelada quan allò habitual són 11. A Lluc n’hi ha hagut 1, quan se’n solen registrar 8.

El mes de febrer sol caracteritzar-se per no ser especialment plujós, i aquest 2024 ha seguit aquesta mateixa tònica. La mitja de precipitació en el conjunt de les Illes Balears va ser de 39’3 litres, quan allò habitual és de 44’9. Ha plogut, per tant, un 12% manco.

Tot i això, a Son Torrella sí que s’han precipitat fins a 159 litres, el 41% més que un mes normal. I, a l’altre extrem, hi ha la situació de Campos, on va ploure tan sols 16’4 litres, la meitat del que sol ser habitual un mes de febrer.

El mes de febrer també va ser especialment ventós, amb nombroses jornades ventoses. Es varen registrar tres dies de neu en el Puig Major i dos episodis de calabruixades.

Foto: Alberto Darder.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt