Ara llegint
El Consell destinarà 71 milions d’euros d’inversió per als municipis de Mallorca el 2024

El Consell destinarà 71 milions d’euros d’inversió per als municipis de Mallorca el 2024

El Consell de Mallorca destinarà 71 milions d’euros d’inversió per als municipis de Mallorca el 2024

El Consell de Mallorca incrementa la inversió destinada als municipis de Mallorca fins als 71 milions d’euros per al 2024, tenint en compte les inversions que provenen de tots els departaments de la institució insular. D’aquesta manera, la institució insular opta per potenciar el municipalisme i donar suport a les entitats locals.

Així, amb l’objectiu de complir un dels principals compromisos de l’equip de Govern, es dupliquen les inversions del Pla d’Obres i Serveis municipals (POS), que passarà de 9,5 milions el 2023 a 19,5 milions el 2024. Pel que fa al Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), es mantindrà l’import del pressupost anterior, que ascendirà a 3 milions d’euros.

A més, es preveu una convocatòria relativa al cicle de l’aigua, per a la qual la Direcció ha pressupostat més de 5 milions d’euros, que, una vegada rebuts els 14,5 milions que ha d’aportar el Govern de les Illes Balears, permetran desenvolupar accions per un import total de 20 milions d’euros, que es destinaran a millorar les xarxes per evitar fuites d’aigua i garantir el subministrament.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, han explicat les principals partides econòmiques i projectes que es duran a terme el pròxim any per als municipis de l’illa, durant la celebració de la primera sessió de l’Assemblea de Batles i Batlesses del mandat, que ha tingut lloc avui dilluns a l’Auditori d’Alcúdia.

Galmés ha assenyalat que «aquest govern compleix els compromisos establerts en l’acord de governabilitat i, per això, s’ha duplicat la partida destinada a inversions dels ajuntaments, conegut com POS, i com a novetat a les mancomunitats. Per a aquestes entitats, s’ha pressupostat un import inicial de 100.000 euros».

Així mateix, el president ha detallat que «a la inversió del Consell, que ascendeix a 28,5 milions, s’hi han de sumar 14,5 milions que aportarà el Govern mitjançant la firma del conveni del Pacte per l’aigua, que es preveu que sigui imminent. Són uns ajuts molt necessaris i sabem que els municipis fa anys que n’estan pendents, ja que serviran per millorar la xarxa d’abastament i garantir el subministrament d’aigua potable. Som plenament conscients que és un dels temes que més preocupen els batles, ja que veuen com es perd molta aigua per les fugues, perquè les canonades són molt velles».

El president de la institució insular ha remarcat que «a aquestes quantitats tan importants que rebran els nostres municipis, s’hi han d’afegir els 2,5 milions acordats en el Consell de Capitalitat per a Palma». 

«En total es destinaran als nostres municipis 70 milions, si tenim en compte les partides que provenen de tots els departaments del Consell, que també suposaran una millora en els serveis que presten els ajuntaments als ciutadans. Perquè nosaltres treballam i ara sí que podem dir que el Consell és l’ajuntament dels ajuntaments. Crec que puc afirmar, sense por d’equivocar-me, que és la xifra més alta de la història que es destina a inversions als ajuntaments», ha manifestat el president.

5 milions d’euros d’ajuts per Juliette

Davant els batles de Mallorca, el president de la institució insular ha recordat que «ja s’ha complit una de les nostres primeres promeses que vàrem fer davant de tots vosaltres en la constitució de l’Assemblea a començament d’agost, que era posar en marxa les convocatòries d’ajuts per a municipis i particulars afectats per la borrasca Juliette que va tenir lloc el mes de febrer passat».

Galmés ha recordat que ja s’ha posat en marxa la convocatòria de 2,5 milions per cooperar en la reestructuració i restauració d’infraestructures, equipaments i altres serveis amb els consistoris i ha anunciat que, de manera imminent, sortirà la convocatòria adreçada a particulars «i ho hem aconseguit malgrat les nombroses deficiències que presentaven les convocatòries que va deixar sense gestionar el passat equip de govern», ha afirmat.

Centralitzar la coordinació d’accions municipals
La consellera de Promoció Econòmica ha centrat la seva intervenció davant dels representants dels municipis de l’illa en l’aposta del seu departament per contribuir al desenvolupament dels ajuntaments. 

Pilar Amate s’ha referit al nou òrgan col·legiat que s’acaba de posar en marxa: el Consell Assessor Municipal en matèria TIC «amb cost zero euros per al Consell» i que servirà per centralitzar la coordinació d’accions municipals. «Guanyarem eficàcia en els serveis que les entitats locals presten als ciutadans», ha afirmat.

Pel que fa a la Direcció Insular de Suport i Coordinació Municipal, Beatriz Camiña ha explicat als batles assistents a l’Assemblea que està prevista la licitació de dos contractes destinats a reforçar la seguretat i la gestió eficaç de les competències municipals en matèria d’administració electrònica, gestió comptable, tributària i de padró.

A més, quant a la formació de treballadors de les entitats locals, està previst ampliar el catàleg formatiu, que s’ampliarà a treballadors socials i també en matèria d’idiomes, per poder fer front a l’augment de població flotant estrangera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt