Ara llegint
Finalitzades les obres de contenció de talussos a la carretera d’accés a Formentor

Finalitzades les obres de contenció de talussos a la carretera d’accés a Formentor

Finalitzades les obres de contenció de talussos a la carretera d'accés a Formentor

El conseller de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, Iván Sevillano, ha visitat avui el final de les obres de contenció de talussos de Formentor, un projecte per prevenir esllavissades protegint els talussos i fer, d’aquesta manera, més segura la carretera Ma-2210 mitjançant malles de triple torsió i pantalles metàl·liques de protecció.

A més del conseller, també han assistit a aquest final d’obra la directora insular d’Infraestructures del Consell de Mallorca, Olga Martínez, i Bianca Aguilar, regidora delegada de Port de Pollença i regidora d’Esports de l’Ajuntament de Pollença.

El conseller Sevillano ha explicat que «el que hem fet, amb aquesta obra, és anticipar-nos a la possibilitat que es produeixen despreniments a la zona, amb el risc que això suposaria per la gent. Per tant, hem actuat abans, consolidant i protegint els talussos amb la implementació de pantalles i altres elements de sustentació i seguretat necessaris per protegir l’entorn de la carretera Ma-2210 dels esllavissaments i despreniments rocosos del vessant. D’aquesta manera, hem aconseguit donar major seguretat a la via i als usuaris de la mateixa».

«Aquesta obra no l’han pogut finalitzar en millor moment, fa dues setmanes. El temporal ens ha permès comprovar la seva eficàcia, hem pogut contenir la immensa majoria dels despreniments que hi ha hagut», ha afegit el conseller.

El departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca havia fet un seguiment durant els darrers anys dels problemes ocasionats per la caiguda de blocs rocosos al llarg de la carretera Ma-2210, una zona muntanyosa amb vessants i penya-segats de més d’un centenar de metres d’alçada en algun tram, entre els km 3 i 6. El terreny, per les seves característiques, fa que sistemàticament es produeixin esllavissades rocoses, especialment en períodes de pluges intenses. En multitud d’ocasions, aquests despreniments arriben al voltant de la carretera provocant afectacions al trànsit per bloquejos de calçada, impactes en elements de la carretera i una disminució de la seguretat per als vehicles que hi circulen. Tot això és el que a partir d’ara s’evitarà amb aquesta actuació.

«Són ja moltes les obres en aquesta legislatura que hem desenvolupat amb caràcter preventiu. Moltes vegades, des de les Administracions, s’ha actuat a posteriori d’un succés catastròfic. Nosaltres, en els darrers anys, hem fet tot el contrari: anticipar-nos als possibles despreniments i esllavissades que pugui haver-hi a la muntanya, evitant així accidents dels vehicles. A la cap i a la fi, hem dotat de major seguretat a la carretera», ha afegit Sevillano.

Cal recordar que alguns trams d’aquesta carretera ja varen ser protegits contra despreniments fa més de vint-i-cinc anys i van ser renovats l’any 2017, després d’un episodi de pluges molt important amb un despreniment que va afectar les pantalles instal·lades i van ser reconstruïdes. Quan la dinàmica de despreniments es va accentuar, el departament de Mobilitat i Infraestructures va redactar l’“Estudi d’alternatives per a la protecció contra despreniments rocosos de la carretera MA-2210 d’accés al cap de Formentor” on es defineixen les característiques i es dimensionen noves mesures de protecció contra despreniments en aquest tram de la carretera, adjacents a les zones ja protegides.

El conseller de Mobilitat i Infraestructures ha volgut destacar que en aquesta obra, a més, «s’han instal·lat dos sensors per a la teledetecció i control remot dels possibles despreniments que les pantalles vagin recollint en el futur. D’aquesta manera no tan sols es protegeix la carretera sinó que es podrà tenir controlada de manera digital i en qualsevol moment».
​​​​​​​
Altres de les actuacions que s’han dut a terme han estat les següents:
•    La instal·lació de pantalles metàl·liques de diferents alçades (2 a 5 m) i capacitat d’absorció d’energia per impacte (100-3.000 kJ) per protegir un total de 440 m lineals de carretera

•   La instal·lació de xarxes de cable d’acer ancorades al terreny, geomalles i malles metàl·liques de triple torsió per protegir una superfície total de talussos de 2.122 m2 mitjançant malles i xarxes metàl·liques.


El termini d’execució de les obres ha estat de cinc mesos, amb un pressupost 410.762,32 euros, IVA inclòs.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt