Ara llegint
L’associació Construïm anima el Govern a obrir línies d’ajuda per convertir les llars en espais més eficients

L’associació Construïm anima el Govern a obrir línies d’ajuda per convertir les llars en espais més eficients

Les Illes Balears varen rebre 28,34 milions d’euros l’any 2021 i enguany han rebut 46,4 milions d’euros més dels denominats fons Next Generation. Són doblers que la Unió Europea ha concedit a les Illes Balears per a la rehabilitació i descarbonització de les ciutats. En total, 75 milions d’euros perquè els ciutadans de les Illes Balears puguin fer les seves llars més sostenibles i eficients.

“A dia d’avui, l’executiu autonòmic encara no ha obert cap línia d’actuació quan quasi totes les comunitats autònomes ja tenen aquestes ajudes en marxa. Estam pendents que la Direcció General d’Habitatge tregui una resolució que organitzi el lliurament de les ajudes però aquesta no ha sortit” denuncia el president de l’Associació d’Indústries Fabricants de Materials de Construcció de les Illes Balears (Construïm), Antoni Garí.

“Les ajudes tenen un temps per executar-se i si no es fa, es perdren” alerten des de Construïm, que recorden també que “la funció del Govern és la de gestionar aquests doblers perquè arribin als interessats”.

Les ajudes per a la rehabilitació i descarbonització tenen cinc línies d’actuació, segons recorden des de Construïm: ajudes a barris, per a edificis, habitatges individuals, comunitats de propietaris, etc.

També preveuen la creació d’oficines de rehabilitació i del llibre de l’edifici.

Per obtenir les ajudes (que s’articularan a través del col.legi d’arquitectes i aparelladors), s’ha de demostrar que la rehabilitació ha suposat al manco un 30% d’estalvi energètic. “Quan més aïlles el teu habitatge, més subvenció reps. Més d’un 60% d’estalvi pot suposar un 80% de subvenció del preu de la reforma amb un màxim d’aproximadament 18.000 euros per habitatge” diu Garí.

Des de Construïm es demana al Govern que agiliti aquest tema i que es posi en marxa el més aviat possible. També es demana que es tenguin en compte els productes de quilòmetres zero i la gestió dels residus dins les obres. I, degut a l’increment dels preus de la vida, des de Construïm, també s’anima que l’executiu balear avanci un 50% de les ajudes a les famílies perquè puguin animar-se a fer aquestes reformes i així estalviar energia.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt