Ara llegint
El Govern anuncia 20 milions d’inversió per reduir les pèrdues d’aigua a les xarxes de distribució

El Govern anuncia 20 milions d’inversió per reduir les pèrdues d’aigua a les xarxes de distribució

El Govern de les Illes Balears invertirà, a partir de l’any que ve, un total de 20 milions d’euros en els diferents municipis de les Illes per reduir les pèrdues de les xarxes municipals de distribució d’aigua potable. Així ho ha anunciat aquest dijous la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la cinquena edició de la Conferència de Presidents de les Illes Balears.

Durant la trobada, que ha tingut lloc al Portitxol, s’ha abordat la necessitat d’avançar en el Pacte per l’Aigua i en els compromisos per millorar la gestió que se’n fa. Si bé des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori s’han invertit 64,4 milions d’euros des del 2015 en abastament d’aigua, que se sumen als 395 invertits en depuració i sanejament, les xarxes de distribució municipal d’aigua potable encara presenten importants problemes de fuites d’aigua.

De fet, el 27 % de l’aigua potable es perd per la xarxa de distribució, i arriba en alguns municipis a superar el 60 %. Davant aquesta realitat, en la reunió d’avui s’ha acordat que el Govern transfereixi a partir de l’any que ve i en quatre anys aquests 20 milions d’euros als consells insulars, que al seu torn obriran convocatòries dirigides als municipis per cofinançar actuacions que millorin el subministrament d’aigua als seus pobles.

«Estam immersos en el canvi climàtic i hem de fer front al fet que l’aigua és un bé escàs i que s’ha de gestionar de manera eficient», ha afirmat Francina Armengol, qui també ha celebrat que les diferents institucions «hagin aprofitat l’oportunitat que suposa fer una gestió conjunta» d’aquesta problemàtica. La presidenta del Govern ha explicat que «els consells complementaran econòmicament en la mesura de les seves possibilitats aquesta convocatòria» i ha agraït «la facilitat de posar-nos d’acord per enfocar un problema pensant a mitjà i llarg termini i prioritzant recursos públics per gestionar eficientment l’aigua».

Finalment, Francina Armengol ha recordat que els darrers set anys són «el període de la nostra democràcia en què més s’ha invertit en sanejament d’aigua», a més de destacar les importants inversions fetes en depuració i abastament perquè «l’aigua és una prioritat absoluta per al Govern».

Amb aquest acord s’avança en el compromís adquirit a través del Pacte per l’Aigua durant la primera Conferència de Presidents i Presidentes de la legislatura i s’ofereix un acompanyament als ajuntaments, que sovint no poden fer front a aquestes obres per les dificultats tècniques i l’elevat cost. Les actuacions que es podran finançar amb aquests recursos són:

  • Detecció i reparació de fuites.
  • Instal·lació de comptadors digitals.
  •  Sectorització de xarxes de proveïment.
  • Construcció/ampliació de dipòsits de regulació i infraestructures associades.
  • Execució de nous pous, pous de garantia i pous de reserva i infraestructures associades.
  • Instal·lació, millora, ampliació d’infraestructures de potabilització de l’aigua.
  • Qualsevol altra que permeti l’increment de garantia de subministrament en condicions normals o de sequera.

Aquests 20 milions d’euros d’inversió se sumen a les altres actuacions en matèria d’aigua impulsades per la Conferència de Presidents i Presidentes, com el Pla de Millora, Sostenibilitat i Eficiència Urbana, que va suposar una inversió de 45,65 milions d’euros entre el Govern, els consells insulars i els ajuntaments per executar diverses línies d’actuació, entre d’elles, la millora de les xarxes d’aigua potable municipals.

Traspàs d’ordenació territorial en el litoral

Durant la Conferència de Presidents i Presidentes també s’ha acordat posar en marxa els tràmits per traspassar les competències d’ordenació territorial en el litoral qualificat com a sòl rústic als consells insulars, per avançar així en el desplegament de competències previst per l’Estatut d’autonomia del 2007 (article 70), coincidint amb la proximitat dels 40 anys d’ençà que es va aprovar.

L’acord és, per tant, un pas més en el compliment de la transferència de competències que preveu l’Estatut, però també en el compromís d’enfortir les institucions insulars, per millorar el servei públic que s’ofereix des de cadascuna, des de la proximitat a la ciutadania.

A la reunió hi han assistit, a més de les presidentes dels consells insulars de Menorca, Mallorca i Formentera, Susana Mora, Catalina Cladera i Ana Juan, i el president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt