Ara llegint
El teatre Defensora de Sóller, s’ha d’acabar sí o sí i vendre Ses Marjades pot ser l’única solució

El teatre Defensora de Sóller, s’ha d’acabar sí o sí i vendre Ses Marjades pot ser l’única solució

Després d’haver llegit a la premsa local sollerica en distintes informacions que l’Ajuntament de Sóller podria posar a la venda l’edifici de Ses Marjades per, entre altres coses, poder finalitzar d’una vegada per totes, les obres del teatre Defensora i posar en funcionament i al servei de tots els sollerics aquell emblemàtic i tan necessari edifici i teatre polivalent, volem recolzar sense cap dubte aquesta iniciativa per distints motius que a continuació passem a explicar:

Primer: l’edifici de Ses Marjades, baix del nostre punt de vista, no té cap valor com a patrimoni a conservar  i molt manco d’utilitat.  Amb els pas del temps sols empitjora el seu estat i de cada dia que passa el seu valor minva sense comptar els doblers que costen les continuades intervencions que es fan o s’hauran de fer perquè no caigui. A Defensora li passa el mateix.

Façana exterior de l’edifici del teatre Defensora Sollerense. (Foto: Joan Oliver)
Una imatge del teatre quan es varen llevar preuats telons per protegir-los del pas del temps i de les obres. (Foto: Joan Oliver)

Segon: la història del teatre Defensora ja fa massa anys que dura, 23 en concret, tot i que s’han fet promeses i projectes a balquena, però la realitat és que està com està i els diners que s’havien pressupostat per a la seva finalització i posada en marxa no basten per res. Això vol dir que en acabar aquesta fase actual, no hi haurà doblers per seguir i finalitzar. Tots sabem com van aquestes coses: el teatre Defensora quedarà per anys i més anys sense acabar i Sóller seguirà sense tenir aquest espai tan necessari i tantes vegades promès i compromès.

Estat com va quedar el pati de butaques després de la primera intervenció d’obra no acabada. (Foto: Joan Oliver)

Tercer: L’ajuntament s’ha de comprometre que els doblers que tregui de la venda de Ses Marjades ha de destinar-los íntegrament a la finalització del projecte teatre Defensora i altres possibles inversions en projectes com, per exemple, el Cine Fantasio fins que els doblers bastin. No ha de passar com el milió d’euros que va donar la promotora de l’hotel “Jumeirah” que anava destinat, per imperatiu de municipal,  a la rehabilitació  del teatre Defensora i es van fondre sense posar-hi ni un sac de ciment.

Obres de protecció dels elements arquitectònics que s’havien de protegir durant les obres. (Foto: Joan Oliver)
Moment de les obres de la primera fase mai acabada. (Foto: Joan Oliver)

Quart: Segons la nostra opinió i la de molts sollerics, podríem dir tots, lo de l’edifi del Defensora ja és una vergonya. Han passat massa anys de promeses, projectes, reunions i tot ha estat fum, promeses incomplertes i sols una realitat: el teatre està com està, pitjor que al principi, i les possibilitats d’acabar-ne les obres i la seva posada en marxa és totalment impossible, a dia d’avui, perquè allò que es va pressupostar ha estat un nyerro que no basta per res. La deixadesa, manca de control i com sempre, que sembla que els doblers públics no són de ningú. La realitat és la que és. Així està, tot i els anys que han passat que ja són molts.

Edifici que fou l’escola Ses Marjades. (Foto: Sa Veu)

Ja sabem que cada un tira cap a les coses que li interessen, però no podem oblidar que quan l’assemblea de la Societat Defensora Sollerense acordà la seva donació al poble de Sóller, era perquè no es podia mantenir i s’anava deteriorant de cada dia més. En aquest sentit, l’ajuntament el va acceptar amb el compromís  de reformar-lo i donar-li l’ús que Sóller necessita al marge del seu gran valor patrimonial, cultural i arquitectònic. Aquest fet va succeir el mes de gener de l’any 1999 i ja som al maig del  2022. Han passat 23 anys i com diuen en bon mallorquí, el darrer que tanqui la porta.

Vista des de la part superior del teatre Defensora. (Foto: Joan Olver)

Repassant l’hemeroteca podem trobar un titular de premsa de l’any 2012, entre molts altres. El titular diu així: “El teatre Defensora es queda sense rehabilitació per un “oblit”…”. Ens negaren 2,6 milions per  deixadesa. Ha passat altres vegades. No pot ser que això segueixi així i la rehabilitació del teatre Defensora s’ha d’acabar d’una vegada per totes.  Si voleu donar una ullada al portal de la societat Defensora Sollerense on hi ha penjades totes les informacions que han anat sortint publicades, aquí el teniu i podreu valorar si tenim raó o no:  http://www.esportsolleric.org/societat.htm

Vendre el patrimoni municipal no és una bona  notícia, però és molt pitjor veure com tot allò que és municipal es degrada perquè no es pot mantenir. Per això nosaltres donem suport a la iniciativa de vendre Ses Marjades per poder acabar el Defensora i si sobren doblers, destinar-los a condicionar com més coses millor, el Fantasio o allò que l’ajuntament decideixi.

Ses Marjades, un edifici en runes. (Foto: Sa Veu)

Ja per acabar volem recordar  l’ajuntament  que la titularitat del teatre Defensora és municipal, però que la seva gestió està en mans d’una Junta de Govern integrada per l’Ajuntament i la directiva de la Societat Defensora Sollerense. Això vol dir que ja estem cansats d’assabentar-nos de les notícies   i de tot el que passa, quan llegim la premsa. Ho hem dit en reiterades ocasions, moltes,  i ho anem dient des de fa 23 anys a tots els partits que han governat al llarg dels anys. Els que conformem la Junta de Govern per part de la nostra Societat Defensora Sollerense sempre, i diem sempre, hem anat a sumar i mai a restar, però no ens agrada que ens menyspreïn per dos motius: perquè som membres de la mateixa junta de govern que el govern municipal de torn i perquè mereixem el respecte que ens atorga aquesta responsabilitat, encomanda  pels nostres socis. Menysprear-nos a nosaltres, és menysprear a tots els socis de la Societat Defensora Sollerense i això ni és just ni legal ni educat.   

I ja per acabar, si s’ha de vendre Ses Marjades o qualsevol cosa que no tengui cap ús i estigui en procés de degradació,  per acabar la rehabilitació del teatre Defensora, pensem que és una molt bona iniciativa i l’única solució. El tearte Defensora no és nostre, ni de l’ajuntament, és de tots els sollerics i com a tals ens mereixem tenir un espai com aquest amb les condicions adients que el poble necessita que són les contemplades al projecte aprovat.

Imatge de l’interior de teatre vista des de la plataforma d’actuacions. (Foto: Joan Oliver)

Comptin amb nosaltres perquè com sempre hem demostrat, no hi som per ser-hi, hi som per treballar.

Ben cordialment,

La Junta Directiva de la Societat Defensora Sollerense

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt