Ara llegint
Formentor; el Far del Milió d’euros!

Formentor; el Far del Milió d’euros!

Segurament vostès hauran llegit o escoltat alguna notícia referent al Far de Formentor. Situat a l’extrem de la península del mateix nom, la bellesa copsadora i salvatge del conjunt de l’edifici i el paisatge que l’envolta, l’han convertit en una icona per als visitants.

La massificació i l’estretor de la carretera varen impulsar a les autoritats a establir un sistema de limitació per accedir a l’indret. Ara no es pot anar fins a la platja de Formentor entre les 10 i les 22:30 hores des del 15 de juny i el 15 de setembre, excepte que es presenti un tiquet o justificant que certifiqui una consumició en alguns dels establiments de la platja. Anar fins al Far just es pot fer en autobús de línia o fora de l’horari estipulat. En la meva opinió, aquesta decisió suposa una nova agressió contra els drets dels ciutadans pollencins i mallorquins, que es veuen privats d’admirar i gaudir de la seva terra. Una privatització descarada de recursos públics (perquè això i no altra cosa són les carreteres i el paisatge) en benefici d’uns pocs. Protagonitzada per l’ajuntament de Pollença, el Consell Insular de Mallorca i la Direcció General de Trànsit (DGT).

Imatge de la península de Formentor de Cala Figuera. (Foto: Xisco Simón)

Està clar que el sistema ha fracassat estrepitosament: No ha aconseguit el seu objectiu inicial que no era altre que reduir l’afluència de visitants. Qualsevol persona assenyada, a la vista dels fets, reconsideraria la seva decisió i acabaria amb el sistema. Per què no ho fan? Per què s’entesten a mantenir-se en l’error en una versió de la clàssica expressió castellana “sostenella i no enmendalla”?

Per esbrinar-ho, retornarem als clàssics llatins. Al dramaturg romà Sèneca el jove, se li atribueix l’expressió “cui prodest scelus, is fecit” (Aquell a qui aprofita el crim és qui l’ha comès). Repassarem qui i com se n’aprofita d’aquesta situació.

Està clar que a vostè i a jo, ciutadans de les illes, ens perjudica la situació. Se’ns prohibeix accedir a un lloc que forma part de la nostra terra i de la nostra cultura. Just cal recordar que entre l’obra de mossèn Costa i Llobera hi figura el famós poema “El Pi de Formentor”, sant i senya de la nostra identitat. I si ho volem fer hem d’invocar a “San Pagarin”. Una carretera pagada, mantinguda i finançada amb els nostres impostos que just ha quedat pels que gaudeixen de diners suficients per a tenir una finca o pagar les multes sense problemes.

El Pla de Ses Basses a la Península de Formentor. (Foto: Xisco Simón)

Els turistes tampoc se’ls veu molt satisfets. Sobretot quan els hi arriba una multa entre 80 i 200 € o es veuen obligats a pagar 5 € per un refresc o suportar les tarifes del pàrquing més car de tota Mallorca!

No sembla que els taxistes i professionals del transport de la zona estiguin d’allò més satisfets. Encara que tenen autorització per transportar viatges sense demanar permís, les cues, embotellaments i dificultats de trànsit els hi fan molt difícil la seva feina. La premsa ha palesat la seva intranquil·litat.

Però, com a mínim hi ha tres col·lectius que s’han vist beneficiats, des del meu punt de vista.

El primer és el del conjunt d’establiments hotelers i d’altres serveis de la zona. Destacant de forma especial la concessionària del pàrquing –que alguns afirmen que es troba en situació irregular- que apliquen unes tarifes de 2,50 € l’hora. Tenen al client captiu gràcies a les normes implantades per l’administració. L’única forma d’evitar la multa de 80 € és presentar un justificant d’una consumició o d’haver fet servir el servei d’aparcament privat. Quina gran campanya de màrqueting aquella que fa del ciutadà un presoner obligat a consumir! Quina gran idea la del monopoli i l’exclusivitat!

El segons es, per descomptat, el del conjunt de persones que disposen de propietats a la zona. Per disposar-hi s’ha de ser, crua i nuament, milionari. De fet, multimilionari. Ja que el preu de les cases i finques de la zona l’han convertit, des de la fundació del mític hotel Formentor en els anys vint, en un lloc exclusiu a escala mundial. Just per a privilegiats. I aquest han vist, amb grat, com els polítics els hi ha fet la vida més tranquil·la i relaxada, sense necessitat de fer ús dels seus sistemes de vigilància i seguretat. Deixem que els milions gaudeixen d’un merescut descans! I el populatxo ben enfora! I els jardiners, les dones de fer feines i les cuineres segueixen atenent les seves necessitats, no vagis a pensar!

El tercer és menys evident. I en treu un rèdit econòmic immediat i evident. Uns càlculs ens ajudaran. Segons les notícies de premsa fins a mitjan agost s’havien imposat un total de 27.000 denúncies. Unes 1.000, per un import entre 80 i 200 €, per anar fins al Far i les altres per anar fins a la platja amb una quantia de 80 €. Si fem una mitjana diària i la projectem cap als noranta-dos dies de la prohibició (fins al 15 de setembre) ens sortiran aproximadament unes 1.400 denúncies del primer tipus i algunes més de 37.000 de les segones. Essent generosos estimarem que de les sancions per anar a la platja, un 70% no s’aplicaran, ja que presentaran justificant de pàrquing o bar de la platja. Ens restaran algunes més d’11.000. I ara acabarem de fer els càlculs:

11.000 sancions per anar a la platja a 80 € pugen fins a 880.000 €

1.400 sancions per anar al Far a 80 € (mínim) pugen fins a 112.000 €

Un total de 992.000 € que, arrodonint, es queden en 1.000.000 € que la Direcció General de Trànsit (més coneguda com a DGT) se’n porta cada any! Com a poc! Probablement se n’emporten més! Per descomptat que a la DGT la interessa que cada vegada hi vagi més gent. Quant millor! Coneixen vostès molts negocis que ingressin un total d’1.000.000 € sense fer pràcticament res de res? Incrementa els seus guanys de forma exponencial! Per això no hi ha vigilància constant ni supervisió! Espenyaria el negoci! I és que, com diu un amic meu, la DGT en realitat es diu en realitat JDT, per JO-DE-TE Mallorca! Com a mínim ens riurem de la nostra desgràcia!

Una vista de la Península de Formentor. (Foto: Xisco Simón)

Resumint, els beneficiaris són els titulars d’empreses de Formentor, que han augmentat els seus ingressos sense competència, els propietaris que han vist com les seves finques i terrenys han incrementat el seu valor sense invertir-hi res i, finalment, l’administració central de l’Estat.

I amb l’ajuntament de Pollença i el Consell Insular de Mallorca aplaudint amb les orelles! I la conselleria de Medi Ambient encantada de conèixer-se!

I ara ja hem trobat el perquè de tot plegat. Doblers. El sistema imposat a Formentor no està pensat, encara que així ens ho han venut, per protegir l’entorn, el medi ambient i la natura. En la meva opinió, no és més que un altre sistema d’extracció de recursos de les classes mitjanes i populars en benefici de les elits econòmiques. Una aplicació pràctica del que es coneix com a conservacionisme neoliberal, en el que el medi ambient i les seves regulacions són fetes servir en benefici d’uns pocs amb la col·laboració dels poders públics pretesament democràtics.

Una vergonya per a aquells que han estat triats democràticament per protegir els interessos de tota la societat -no just els dels privilegiats- en benefici dels més desvalguts i amb la vista posada en les futures generacions.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt