Ara llegint
In Memoriam a Antoni Sureda

In Memoriam a Antoni Sureda

Ens ha deixat Antoni Sureda Milan quan el destí l’ha atrapat en un dissortat accident en la Serra del Cavall Bernat.

Conegut universalment pel sobrenom de “Socay,” Toni Sureda era una vertadera celebritat en el petit món dels amants de la muntanya mallorquina, molt especialment de la Serra de Tramuntana, per la seva enciclopèdica col·lecció de recorreguts curosament descrits i guardats que oferia a iniciats i experts per tal de compartir les seves experiències. Persona generosa, riallera i divertida, els seus grups sempre eren coneguts pel bon ambient que s’estenia al seu pas. Es definia com “Enamorat de la muntanya, amic dels meus amics…”

L’any 2002 va crear una de les primeres planes web dedicades al món del senderisme i activitats muntanyenques de Mallorca, sota el lema “Vaig a la muntanya per evadir-me del plor diari que em produeix la ciutat i el seu soroll”. Pioner i curiós, va ser dels primers a documentar amb sistemes de posicionament per satèl·lit els recorreguts, convertint-se en una font d’informació molt preuada esdevenint en col·laborador destacat de reputats editors de mapes de muntanya, senderisme i natura. El seu canal de YouTube, amb centenars de senders, muntanyes, passos, torrents… era nodrit de manera intensa per la seva frenètica activitat. En tenir notícia d’algun lloc que no coneixia, partia, cames ajudeu-me!, a la seva descoberta. Va aplicar la tecnologia al món de la muntanya per fer-la assequible a tothom, va començar amb imatges fixes, per passar als vídeos i finalment a petits reportatges amb mescla de mapes, animació, música, representacions gràfiques… En els que invertia tant de temps com el mateix recorregut. Petites obres mestres que perduraran en el temps com la millor de les memòries.

La Federació Balear de Muntanya i Escalada ha manifestat el seu condol indicant “Un altre muntanyenc, un altre amic, un altre il·lustre de la nostra Serra. La muntanya de vegades ens cobra un preu molt dolorós”

El malauradat Antoni Sureda en una de les múltiples sortides a la muntanya. (Foto: Xisco Simón)

En Toni ha marxat poc temps després del seu bon amic Pep Torrens, amb el que va compartir moltes trescades i interessants alhora que divertides converses. Amb un estil diferent, la seva estima pels valors de la muntanya i el tresor que suposa Tramuntana, els unia fermament.

La seva vasta producció i documentació esdevenen amb la seva desaparició una forma de reivindicar el llegat que mai s’ha d’oblidar dels que ens varen precedir i varen construir aquest territori privilegiat de la Serra de Tramuntana. Ja enyorem la seva veu fent la introducció dels seus vídeos “Senderismo de Socay videoproducciones presenta…”

De nou una persona que de manera altruista, desinteressada, fa per la nostra terra el que altres, que tenen l’obligació, ni volen ni saben fer. Un integrant de la societat civil actuant col·lectivament en l’esfera pública per a expressar els seus interessos, passions i idees, i per a intercanviar informació aconseguint objectius comuns, la seva passió per la muntanya.

La seva generositat és quelcom que hem de recordar i significar, sobretot per la seva dona Maria i els seus fills.  La seva marxa ens deixa feines a tots els que vàrem conèixer, ni que sigui de forma puntual, la seva persona o la seva obra. Seguir reivindicant el territori dels nostres avantpassats per conservar la seva memòria i transmetre-la quan toqui als que ens vindran al darrere nostre és la millor forma d’honorar la seva vida i la seva obra gegantina.

Que al cel ens veiem tots!

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt