Ara llegint
L’Alzinar: Què podem fer a l’hort durant l’abril i la finalització de la Fira de la Taronja de Sóller

L’Alzinar: Què podem fer a l’hort durant l’abril i la finalització de la Fira de la Taronja de Sóller

El problema de l’agricultura actual és que no és un sistema orientat a la producció de menjar, sinó a la producció de dobbers.(Bill Mollison).

A l’Abril, aigües mil.

Divendres d’aquesta setmana començàvem el mes d’abril, període en el qual el plaer de lectura de bons llibres hauria de ser el gran protagonista, a causa del bon temps esperat, i al fet que el dissabte, dia 23, és la Diada de Sant Jordi i el Dia Mundial del Llibre. El refranyer popular, sempre tan actiu, ens recorda “a l’abril aigües mil”, però a més aquest període sol estar també carregar de solidaritat, cooperació, natura, llibres, roses, salut, benestar…

Abril, mes dedicat a Apol·lo i Venus, ve del llatí Aprilis, i és actualment, dins el calendari gregorià (mesclat encara per algunes religions amb el solar), el quart mes de l’any, entre el  març i el maig (enguany sembla que el dilluns, després del segon diumenge de maig, és a dir dia 9, a Sóller podrem tornar a tenir FIRÓ). Però no sempre fou així. En el calendari romà primitiu (segle VIII) era el segon mes de l’any, que començava amb el març.

Avui, dia 3, primer diumenge d’abril, és el cinquè diumenge de Quaresma; el vinent diumenge, dia 10, ja serà el Diumenge de Rams.

Avui, acabava a Sóller, la XVIa Fira de la Taronja (18 de març al 3 d’abril) esdeveniment gastronòmic i cultural per promocionar els cítrics de la Vall de Sóller, la Vall dels Tarongers, al bell mig de la Serra de Tramuntana. Per això, els restaurants de Sóller i Port de Sóller han ofert aquests dies les seves propostes culinàries, elaborant un menú especial amb la taronja com a ingredient protagonista.

El divendres, dia 1, començà la Lluna Nova, i el vinent dissabte, dia 9, entrarem dins el Quart Creixent.

Dates a destacar dins aquest mes:

– 7 d’abril: Dia Mundial de la Salut.

– 16 al 22 d’abril, pluja de meteors Lírids, segons la Unió Astronòmica Internacional (UAI).

– 17 d’abril: Diumenge de Pasqua.

– 23 d’abril: Dia Mundial del Llibre i Diada de Sant Jordi.

– 27 d’abril: Dia de la Mare de Déu de Montserrat, i Dia Internacional del disseny gràfic.

Què diu la saviesa popular:

I com no, un repàs, aquesta vegada només un petit tast dels refranys, de la saviesa popular, d’aquest mes:

– A l’abril cada gota val per mil.

– Abril mullat, de pa en ve carregat.

– Si per l’abril sens tronar, ordi i blat no et faltarà.

– Abril tronat, bon any assegurat.

Per l’abril no et treguis ni un fil.

– Abril plujós, maig ventós.

– Març ventós i abril plujós fan el maig florit i formós, i al pagès orgullós.

– Abril que abrileja, primavera que fueteja.

Oreneta primerenca, primavera calorenca.

– Els ocells tornen a cantar, la primavera acaba d’arribar.

– La flor més gentil, la clavellina d’abril.

– L’abril fa el pecat i el març n’és l’acusat.

– Per Sant Jordi, espiga l’ordi.

– Abril plovent, maig rient

– Fins que la lluna d’abril no hagi passat, no donis l’hivern per acabat.

L’all silvestre és una hortalissa amb moltes propietats medicinals, i efectes beneficiosos per a la salut. (Foto: Joan Oliver).

Què podem fer a l’hort.

– Podem sembrar, si pot ser en quart creixent, bulbs de primavera, begònies, dàlies, gladiols, petúnies, heures, falgueres, campanetes, rúcula, carabasses i carabassons de tota classe (els planters ja estan a punt), carxofes, cebes, cogombres (“cogombres”), enciams, escarola, albergínies, api, bledes, julivert, espàrrecs, espinacs, ciurons, herbes aromàtiques,  melons de tota classe, síndries, tàperes, maduixes, mongetes de tota classe,  pastanagues, patates, moniatos, pebres, pebres de banyeta, tomàtigues de tota classe, blat de les índies, porros, fesols de tota classe (inclosos els fesols de fava), raves, ravenets, remolatxa, i com no, estaques de figuera (les meves de s’Olivar de Sa Figuera, ja comencen a treure ulls).

– Podem collir pastanagues, porros, porratells, alls silvestres, bròquils, cols, faves tendres, pèsols, colfloris, espàrrecs, cols, espinacs, fonoll, calçots, raves, ravenets, alls tendres, cebes tendres, bledes, patata novella, pastanagues, julivert, pèsols, taronges, llimones, a finals de mes les primeres maduixes (freses), i olorar les belles i estimulants roses. I a s’Olivar de Sa Figuera collir i menjar encara un bon plat de tomàtigues, de les tomatigueres sembrades l’any passat, fetes a l’aire lliure, sense hivernacle.

– És bon temps encara per exacallar les oliveres (de febrer a abril), els tarongers (març a juny), els llorers (març, abril, setembre i octubre) i els xiprers (abril, maig, setembre i octubre).

– És encara bon temps per empeltar parres, figueres, nisprers, albercoquers, cirerers, melicotoners, pruneres, pomeres, pereres, magraners, ginjolers i garrovers.

– Hem de començar a recollir canyes, i les estaques de les darreres exsecallades, per enfilar les tomatigueres, fesols, fesols de fava, fesols pintats… i arreglar i abonar, amb compost, els darreres tests.

– Cal vigilar el reg ja, que és possible, que faci dies de molta calor, després de la pluja d’aquests darrers dies (una trentena de litres, per Sóller), que tan bé ha caigut als arbres, després d’aquest dur hivern, un dels més secs que recordem.

També cal estar atent a les plagues i a les males herbes

I el darrer consell de la setmana, entre meló i meló, o entre síndria i síndria, sembrar alls o cebes, per prevenir el maleït poll, que sempre ens du de cap als soferts pagesos. I sobretot consumiu productes locals!

La reproducció de les oblades té lloc entre els mesos d’abril i juny. (FOTO: Joan Oliver).

Pescar oblades.

Un dels peixos més preuats pels pescadors de canya és l’oblada. La seua carn, de bona qualitat i fàcilment digerible és una mica insípida. Hem de tenir en compte que la seva reproducció té lloc entre els mesos d’abril i juny.

Al principi es pescava amb canya forastera (bambú) d’una peça, també es feia servir un verdanc d’ullastre prou llarg, i posteriorment aparegueren les canyes dividides amb seccions i les sintètiques.

Un dels requisits per una bona pesca és que hi hagi “mar” o que “tregui”, és a dir que les ones al rompre a la costa rocosa formin escuma, el peix no ha de veure la llinya ni al pescador.

Com esca es fa servir pasta feta amb pa dur, farina, formatge molt curat reat i arengada. Dins un recipient amb aigua es mescla pa, un poc de formatge i arengada aixafada, posteriorment es va llançant a la mar a fi d’atreure l’oblada (grumejar).

Cal tenir molta cura els dies de fort temporal, ja que un cop de mar us podria emportar. Hi ha pesqueres que duen el nom d’algun que va perillar, o inclòs hi va quedar.

Alerta a l’insomni.

Segons sembla, l’insomni ja afecta, en aquests moments, a més d’un 15% de la població de manera crònica, esperant-se ràpidament un fort augment, especialment dins les grans ciutats i societats industrialitzades., segons la Societat Espanyola de Somni (SES). A més, el 32% de la població espanyola es desperta amb la sensació de no haver tingut un dormir reparador.

Per viure bé, a més d’un bon menjar, tranquil·litat i una mica d’exercici, necessitem dormir, però el somni, de qualitat i de regularitat i no de quantitat, és objecte d’un desig de control del qual ens hauríem d’alliberar per descansar.

“La veritat no és el final del camí, és el camí per si mateix”.

(André Comte-Sponville).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt