Ara llegint
Quantes hores de feina duu fer una botella de vi? (2)

Quantes hores de feina duu fer una botella de vi? (2)

La primera operació a fer a l’hora de fer una vinya és preparar el terreny on es plantarà, aquesta tasca pot ser molt variable, depèn de les característiques de l’indret, si és més o menys pedregós, terra profunda o prima o més o menys compacta. Aquestes operacions consisteixen en espedregar, llaurar, adobar. Poden dur uns tres dies de feina, aquesta es fa amb tractor, unes 24 hores amb un cost d’uns 960 euros (40 euros/hora és el seu preu actualment). Recordem que tots els càlculs es fan referits a una vinya d’una hectàrea d’extensió.

Una vegada el terreny a punt ja es pot fer la  plantació dels ceps. Recordem que el nombre habitual de ceps és d’uns 3300.  Aquesta tasca es pot fer dues maneres diferents: plantar un cep amb el peu ja empeltat (preu mitjà, 2 euros), o bé, plantar just el peu, el que els pagesos diuen el bord (preu mitjà, 1 euro) i a l’any següent s’haurà d’empeltar de la varietat desitjada. La despesa és, per tant, entre 3300 i 6600 euros.  D’una manera o de l’altre aquesta tasca dur uns tres o quatre dies de feina i com a mínim hi intervenen quatre persones que suposen  entre 100 i 120 hores. Aquesta tasca es pot fer a mà,  encara que és més normal fer-la amb l’ajut de màquines. S’ha de marcar el terreny, escampar els ceps i plantar-los un a un. Una feina que s’ha de fer de manera acurada perquè d’ella depèn no just l’estètica de la vinya, que ja és important, sinó la facilitat de ser cultivada en els anys següents. En conjunt poden suposar uns 4500 euros de despesa.

Una vegada plantats els ceps s’han de protegir dels animals que els puguin menjar. Es pot tancar la vinya per barrar l’accés als animals o més habitualment es posen protectors a cada cep. El cost de cada protector és d’uns 0,5 euros (1650 euros) i dur uns tres dies de feina, unes 24 hores amb un cost de 240 euros.

Fent un resum de les hores invertides a la vinya en aquest primer any: 24 hores de preparar el terreny, 120 hores de plantar els ceps i 24 hores de posar protectors. Un total de 168 hores.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt