Ara llegint
Armengol demana “resistir”, “respondre ràpid” i “ser generosos” per “normalitzar l’economia a finals de primavera”

Armengol demana “resistir”, “respondre ràpid” i “ser generosos” per “normalitzar l’economia a finals de primavera”

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha comparegut aquest dimarts al Parlament de les Illes Balears per donar compte de la situació sanitària i els efectes econòmics i socials que la pandèmia ha provocat al territori.

Durant la seva intervenció, Armengol ha recordat la necessitat de “resistir” i “actuar amb la fermesa i la determinació que hem demostrat davant onades anteriors” per a la contenció del virus i per poder normalitzar i reactivar l’economia a finals de primavera, quan s’esperen avenços importants en la vacunació.

“Salvar vides imposa el màxim rigor sanitari i tots els sacrificis que l’acompanyen”, ha destacat Armengol, que ha assegurat que aquesta és “la primera obligació” del Govern, ja que “la protecció de la salut condiciona i condicionarà cada pas”.

En aquest sentit, ha defensat la necessitat d’establir mesures restrictives alhora que es dona suport als sectors i les persones més afectats, i que, “davant una malaltia que muta constantment, no ens queda altra opció que respondre ràpid en funció de cada situació”.

És per això que ha reclamat també a l’Estat “totes les eines necessàries per frenar el virus”, com poder avançar el toc de queda o aplicar confinaments domiciliaris en cas que sigui necessari en algun moment i territori concret, així com rebre més recursos extraordinaris, ajudes directes i fons suficients “per mantenir vives les nostres empreses mentre hem d’aplicar les restriccions sanitàries que el virus exigeix. Hem de tenir capacitat per tancar el que calgui sense que això signifiqui la fi dels nostres empresaris, autònoms i treballadors”.

Defensa de les mesures

Armengol ha defensat les mesures adoptades fins ara, “que hem pres abans que ningú i que moltes altres comunitats estan copiant amb incidències molt més elevades”, ha recalcat la presidenta. En la mateixa direcció, ha exposat la necessitat d’anar amb més prudència que mai: “Cada vegada que hem intentat accelerar el retorn a la normalitat, cada vegada que ens hem confiat, el virus ens ha colpejat durament”.

De fet, ha recordat que totes les illes es troben en una situació de “risc extrem”, alhora que ha enviat un missatge de condol a totes les famílies que han patit la pèrdua d’un ésser estimat pel coronavirus. La presidenta ha apel·lat a la unitat i a sumar forces i capacitat, l’única forma que s’ha demostrat efectiva: “No és l’hora de mirar els interessos individuals de cadascú: és l’hora de la generositat i l’ètica. No és l’hora de la divisió, és l’hora de sumar forces per continuar frenant el virus, com hem fet onada rere onada”, ja que el que ens sostindrà “és una forma d’actuar que ens uneix a tots en l’esforç i en la solució”. En aquest mateix sentit, també ha agraït la tasca dels professionals sanitaris i dels treballadors dels serveis essencials per la seva implicació en un moment com l’actual.

“La vacuna s’ha convertit en la gran esperança de tots”, ha seguit la seva intervenció. Armengol ha explicat que, fins al dia d’avui, a les Balears s’han vacunat 20.267 persones, 2.769 de les quals ja estan immunitzades, i que s’han utilitzat el 99,3% de les vacunes rebudes, a més de la distribució de les 4.785 que va repartir ahir el Govern espanyol. No obstant això, ha apuntat que la capacitat de producció de les vacunes, ara per ara, és “clarament insuficient”.

El ritme de vacunació

“El subministrament actual ens fa posar mig miler de vacunes al dia, quan la capacitat de la nostra xarxa i professionals ens permetria administrar fins a 11.500 vacunes al dia”. És a dir, quan el volum de vacunes que es rebin sigui massiu, es podran administrar 80.000 dosis setmanals a través de set grans punts de distribució, quatre a Mallorca i un a cada una de les altres illes. “Estam capacitats per immunitzar tota la població en tres mesos, si tenim les dosis suficients”, ha subratllat. De moment, s’espera completar la immunització de la població de residències la setmana que ve.

“La vacuna és clau per salvar vides, però també per reactivar la nostra economia”, ha destacat, exposada com està a la dependència dels clients que arriben de la resta d’Europa i a la mobilitat que permet a viatgers arribar a les Illes Balears. Per aquest motiu, ha defensat que, quan la campanya de vacunació arribi a la població general, les Illes siguin compensades en el repartiment de dosis per l’especial incidència de la mobilitat en la nostra economia.

El suport públic

Armengol també ha exposat durant la seva intervenció les mesures d’acompanyament a les empreses i les persones més afectades per la crisi sanitària, econòmica i social. En aquest sentit, ha destacat que a les Illes Balears s’han mobilitzat més de 7.700 milions d’euros públics, que l’han convertit en la comunitat que més suport per capita ha canalitzat cap als seus empresaris, autònoms i treballadors.

“Si hem resistit aquest any d’aturada de la nostra economia és per dues raons fonamentals”, ha explicat la presidenta, que ha apuntat que la primera és que, quan va començar la pandèmia, “dúiem ja cinc anys de recuperació dels nostres serveis públics essencials” i que, en segon lloc, s’ha afrontat la crisi “d’una manera diferent”, amb mecanismes de protecció avant dels acomiadaments massius.

En aquest sentit, s’ha referit als ERTO, una eina “clau per a aquesta terra, la més afectada per la impossibilitat d’activar la seva economia”, així com a les prestacions extraordinàries als fixos discontinus, que han permès que hagin entrat 1.740 milions d’euros públics per als assalariats. “Aviat en seran més”, ha recordat Armengol, ja que, fins a finals de maig, arribaran 450 milions més i s’assoliran els més de 2.190 en prestacions en un any.

De la mateixa manera, Armengol ha remarcat la importància del pla de xoc de 72 milions per fomentar l’ocupació; la nova prestació per a autònoms, que ha repartit 161 milions des del març i distribuirà 33 milions més fins a finals de maig, o la injecció de liquiditat a empreses amb “el major desplegament de crèdits tous de la història del nostre país, sense els quals molts empresaris ja haurien tancat”, que suposen 4.990 milions a través de l’ICO i l’ISBA.

D’altra banda, ha remarcat el pla d’acompanyament, dotat amb 103 milions d’euros per fer front a les conseqüències de les restriccions necessàries per controlar l’avanç del virus. Armengol ha insistit que la mobilització d’aquests recursos “ha exigit la col·laboració de tothom”, a través del diàleg social amb patronals i sindicats, del diàleg institucional i la presa de decisions conjunta amb consells i ajuntaments, i amb un instrument com és el Pacte de Reactivació, al qual ha aprofitat per convidar de nou els partits que encara no en formen part, perquè “se sumin a la feina”, ja que “contribueix al bé de tots”. “La suma d’esforços ens ha permès a les Illes habilitar 229 milions en ajudes directes i estalvis de taxes i tributs municipals”, amb un impacte sobre 230.000 persones.

“L’esforç de tots, que en el passat es va fer servir per rescatar la banca, avui pren forma d’ajuda a les empreses i als treballadors”, ha apuntat. De la mateixa manera, Armengol ha assegurat que “s’ha fet un esforç sense precedents”, però que no és suficient, per la qual cosa ha reclamat a l’Estat més ajudes directes, l’ajornament, l’eliminació o la bonificació de tributs i càrregues que no poden afrontar els negocis tancats, així com la suspensió del pagament dels lloguers quan els comerços hagin de tancar i ajudes directes per als sectors afectats. “Així arribarem al moment de la reobertura amb totes les garanties per recuperar-nos ràpid”, ha defensat.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt