Ara llegint
El Consell de Mallorca i 33 ajuntaments, adherits a la campanya per condemnar el cop d’Estat de 1936

El Consell de Mallorca i 33 ajuntaments, adherits a la campanya per condemnar el cop d’Estat de 1936

Durant aquest cap de setmana, les banderes del Consell de Mallorca i també de 33 ajuntaments de l’illa de Mallorca onegen a mig pal -o han posat un llaç negre a la seva façana- en senyal de respecte i reconeixement cap a les víctimes del cop d’estat que s’inicià prelcisament tal dia com avui, el 18 de juliol de fa 85 anys.

Tots aquests consistoris havien aprovat abans una declaració institucional a proposta de  l’Associació Memòria de Mallorca per recordar el cop d’Estat produït a Espanya l’any 1936, que va ser l’origen de la Guerra Civil.

Des de l’Ajuntament d’Artà, un dels que ha signat el manifest, han emès un comunicat en el que expliquen que “el 18 de juliol de 1936. un sector de l’excèrcit espanyol, amb el suport dels partits de dreta, dugué un cop d’estat contra el Govern legal i legítim de la II República Espanyola. Aquest fet desencadenà una cruenta guerra civil que causà milers de víctimes i desembocà en una llarga i repressiva dictadura de caire feixista”. 

El comunicat segueix explicant que “aquesta efemèride ens transllada a anys difícils i traumàtics, però, tot i el dolor que ens produeix, és necessari que recordem els homes i dones que lluitaren per la democràcia durant la guerra i els difícils anys de la postguerra i la dictadura. Cal que recordem el seu patiment per extreure’n una valuosa lliçó sobre el significat de la paraula llibertat, i la seva pèrdua”.

Per això, l’Ajuntament ha col·locat un crespó negre a la façana de l’Ajuntament i ha fet pública a la seva pàgina web aquesta declaració en senyal de rebuig al cop d’estat que es va produir contra la Segona República, que es va materialitzar el 18 de juliol de 1936, i totes les conseqüències que se’n van derivar.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt