Ara llegint
El Govern publica una Guia de Participació Ciutadana

El Govern publica una Guia de Participació Ciutadana

La Direcció General de Participació, Transparència i Voluntariat del Govern ha elaborat una guia de participació ciutadana, de lectura fàcil, sobre els procediments regulats en la Llei 12/2019 de Consultes Populars i Processos Participatius, amb l’objectiu de facilitar el coneixement de les eines participatives contemplades a la nostra comunitat autònoma entre les diverses administracions locals.

L’ha presentat aquest dilluns el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, en una roda de premsa conjunta amb la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), en la qual també han participat el secretari autonòmic de Sectors Productius, Jesús Jurado; la directora general de Participació, Transparència i Voluntariat del Govern, Marina Crespí, i el president i la vicepresidenta de la FELIB, Antoni Salas i Neus Serra, respectivament.

«Vivim en una societat democràtica, i com tal, les institucions tenim el deure de promoure i impulsar la participació de la ciutadania a la vida pública. I això no es resumeix només en votar en unes eleccions cada quatre anys, sinó que hem de garantir tots els canals possibles per avançar en formes de democràcia representativa i directa, donant així protagonisme major a la ciutadania. La Llei té com a objectiu precisament complementar aquesta democràcia representativa per ampliar els drets de participació política», ha destacat el vicepresident Yllanes.

La seva publicació coincideix amb la Setmana de l’Administració Oberta 2022, una iniciativa impulsada a nivell mundial per l’Aliança per al Govern Obert (Open Gov Week), l’objectiu principal de la qual és acostar les Administracions Públiques a la ciutadania, basant-se en els principis del Govern Obert: transparència, rendició de comptes, participació ciutadana, integritat pública i col·laboració.

La Llei 12/2019 de Consultes Populars i Processos Participatius defineix una sèrie d’instruments d’aprofundiment i millora del sistema democràtic per implicar la ciutadania de manera més directa, entre ells: la consulta ciutadana, l’audiència pública ciutadana, els fòrums de participació o els pressupostos participatius.

Amb l’elaboració d’aquesta Guia de lectura fàcil, el Govern vol promoure la participació ciutadana i facilitar el coneixement de les eines participatives que defineix la Llei de la nostra Comunitat Autònoma entre les diverses administracions locals, així com facilitar la difusió dels drets de la ciutadania referents a aquesta, i així adquirir les competències necessàries per iniciar i/o formar part dels procediments d’aquesta Llei.

«Aquesta és una guia dirigida a la ciutadania, i en especial als ajuntaments, que tal i com expressa la llei, són uns actor fonamentals en el desenvolupament de les polítiques de participació en el que és refereix a consultes i processos participatius», ha explicat el secretari autonòmic Jesús Jurado.

Per part seva, la secretària general de la FELIB, Neus Serra, ha volgut agrair, en nom dels ajuntaments, la publicació d’aquesta guia «que ens ajuda a fer millor feina, conèixer millor de quina manera podem participar i fer participar a tots els ciutadans i ciutadanes».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt