Ara llegint
Illes Balears i Comunitat Valenciana s’uneixen per teixir una aliança estratègica perifèrica

Illes Balears i Comunitat Valenciana s’uneixen per teixir una aliança estratègica perifèrica

Avui ha quedat inaugurada la I Cimera entre les Illes Balears i la Comunitat Valenciana, al Palau de Congressos de Palma, amb l’objectiu “d’establir i enfortir una aliança estratègica ambiciosa i que impliqui ambdós governs, així com el conjunt de les dues societats, els agents socials, el sector de la cultura, els mitjans de comunicació i les institucions democràtiques de les Illes Balears i la Comunitat Valenciana”.

La Cimera, que es durà a terme entre avui i demà dimarts, s’ha inaugurat amb els parlaments del president del Parlament balear, Vicenç Thomàs, i del president de les Corts Valencianes, Enric Morera.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, s’ha encarregat de donar la benvinguda als representants valencians i balears que participen en la Cimera i ha presentat la primera de les taules de debat que s’organitza, sobre diàleg social i cooperació institucional, i que reivindica el diàleg com a forma de fer política, en la qual ha assistit també el president de la Generalitat, Ximo Puig.

“Aquesta primera Cimera no és un punt d’inici, sinó un treball de continuïtat entre dos territoris que tenim moltes qüestions en comú, siguin històriques, culturals, econòmiques, socials, de lluita per l’equitat i la igualtat d’oportunitats o el treball cap a la transició energètica”, ha expressat Armengol. Uns reptes que, ha assegurat, són “compartits” i que també contemplen de manera important “la reivindicació dins Espanya de la perifèria i d’una Espanya real que és molt plural”, subratllant que “moltes vegades les decisions preses en visió de centralitat no tenen en compte la gran riquesa que podem aportar societats com les Illes Balears o la Comunitat Valenciana”.

En la mateixa línia, la presidenta ha recordat que ambdós governs han anat treballant junts durant els darrers sis anys, quan un dels eixos que ha caracteritzat l’acció de govern i que s’ha fet més important durant la pandèmia és el diàleg social. Armengol ha volgut agrair d’aquesta manera a empresaris i sindicats de les dues comunitats autònomes que “en cap moment s’han posat de perfil” i que han estat “clau en els moments de dificultat perquè totes les decisions fossin compartides i pactades”. “Hem optat per fer una sortida de la crisi a través del diàleg social”, ha ressaltat, protegint a treballadors i treballadores, empreses i la salut de la ciutadania com a forma de reactivar l’economia.

A la primera taula redona hi han participat els principals representants dels agents econòmics i socials de les Illes Balears i la Comunitat Valenciana: la presidenta de la CAEB, Carmen Planas; el president de PIMEB, Jordi Mora; el secretari general de l’UGT-IB, Lorenzo Navarro, i la secretària d’ocupació de CCOO-IB, Yolanda Calvo, per part de les Balears, i el president de la CEV i la seva vicepresidenta, Salvador Navarro i Eva Blasco; el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, i el responsable de política europea i transició justa de CCOO-PV, Daniel Patiño, per part de la Comunitat Valenciana. El director de la Cadena SER a la Comunitat Valenciana, Bernardo Guzmán, l’ha moderat.

Resposta conjunta

Durant aquests dos dies es treballarà sobre diverses qüestions marcades pel context social, econòmic i sanitari que es viu als dos territoris, amb l’objectiu de sortir-ne més forts i cohesionats i donar una resposta comuna als principals reptes que s’han d’afrontar, tant a curt, com a mitjà i llarg termini. En aquest sentit, es treballarà sobre la resposta social a la crisi, la reactivació econòmica i la creació d’ocupació des del diàleg social, i aprofitant l’oportunitat dels fons Next Generation EU, l’impuls de la sostenibilitat, la protecció del territori i la regeneració de la Mediterrània; el reforç de la reactivació immediata de la mobilitat i el turisme; el foment de models econòmics més diversificats i innovadors, que apostin per l’economia del coneixement, i el fet de propiciar un horitzó d’oportunitats per als més joves.

La jornada d’aquest dilluns es completarà amb una taula rodona sobre transició ecològica i l’aposta per un model productiu més sostenible, seguida duna altra taula de debat social centrada en la resposta diferent a la crisi. Durant les hores següents es tractarà d’altres temes com la reactivació immediata i la interconnexió territorial, els fons Next Generation EU, la modernització i la diversificació econòmica i la cultura.

Dimarts la jornada començarà tractant de la comunicació de les realitats perifèriques, seguida d’una taula rodona de reivindicació de la perifèria. A les 12.30 hores, a la Llotja de Palma, Armengol i Puig conclouran la I Cimera Illes Balears-Comunitat Valenciana.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt