Ara llegint
Les Balears es beneficiaran amb 300 milions d’euros dels fons europeus per fer front a la pandèmia

Les Balears es beneficiaran amb 300 milions d’euros dels fons europeus per fer front a la pandèmia

Les Illes Balears rebran un total de 300 milions d’euros dels 10.000 milions del fons europeu REACT-EU que es distribuiran entre les comunitats autònomes entre 2021 i 2022, segons va comunicar ahir el Ministeri d’Hisenda.

Aquests ingressos situen les Illes Balears com la segona comunitat autònoma amb majors ingressos per habitant i per sobre de la mitjana per capita en el repartiment d’aquests recursos extraordinaris destinats principalment a reforçar els serveis públics fonamentals (sanitat, educació i serveis socials) i a la recuperació de l’economia i l’ocupació per fer front als efectes de la pandèmia de la covid-19, segons han destacat des del propi Govern Balear.

El repartiment dels 10.000 milions d’euros del mecanisme REACT-EU ha estat comunicat en una reunió mantinguda mitjançant videoconferència entre representants del Ministeri d’Hisenda i de les direccions de fons europeus de les comunitats autònomes, i segons han explicat s’ha fixat per criteris relatius a l’impacte de la pandèmia en l’economia i la riquesa de cada comunitat; l’impacte en l’ocupació a cada comunitat; l’impacte en l’ocupació juvenil; i la població.

En el cas de les Illes Balears, l’assignació es situa en 300 milions, a executar en tres anys. La xifra representa un 3% del total de recursos a distribuir entre les comunitats autònomes i es situa per sobre del pes de població de la comunitat en el conjunt d’Espanya. D’aquesta manera, les Balears rebran 260,99 euros per habitant en el repartiment del fons REACT-EU, per sobre de la mitjana autonòmica, que és de 212,65 euros per habitant.

“Mai s’ha rebut aquest volum de recursos extraordinaris”, ha valorat la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez. L’assignació de 300 milions representa un 163% més que la dotació actual del període 2014-2020. Així mateix, ha recordat que la resposta europea a l’actual crisi, a través del nous fons extraordinaris del paquet financer Next Generation, al qual s’integra el mecanisme REACT-EU, suposa una “passa fonamental per a fer front a les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia de la COVID-19 i contribuir a la reactivació de l’economia i de l’ocupació a les Balears i a l’enfortiment dels serveis públics essencials”.

Del fons React-EU, Espanya rebrà una assignació de 12.436 milions, dels quals 10.000 milions es distribueixen entre les comunitats autònomes, a executar en tres anys. El Govern d’Espanya gestionarà els altres 2.436 milions, a través del Ministeri de Sanitat i destinats a la compra de vacunes a distribuir al conjunt d’Espanya que també seran repartides entre les comunitats autònomes.

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors també ha recordat mitjançant una nota de premsa que els recursos del REACT-EU permetran a la comunitat finançar noves inversions en infraestructures de serveis públics fonamentals (sanitat, educació, serveis socials) i reforçar les polítiques d’ocupació, entre d’altres. Els fons del programa REACT-EU seran distribuïts per a la seva execució a través dels fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) i FSE (Fonbs Social Europeu).

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt