Ara llegint
Recuperades a Son Coletes les restes d’altres 19 víctimes d’assassinats extrajudicials

Recuperades a Son Coletes les restes d’altres 19 víctimes d’assassinats extrajudicials

Recuperades a Son Coletes les restes d'altres 19 víctimes d'assassinats extrajudicials

La tercera fase d’excavacions i exhumacions del cementiri de Son Coletes que està duent a terme el Govern dins del IV Pla de Fosses i Memòria Democràtica de les Illes Balears ha permès recuperar les restes d’altres 19 victimes de la Guerra Civil i la represió franquista, 13 d’elles a dues de les noves fosses localitazades en aquesta intervenció, les fosses 9 i 10, i altres sis en la continuació de la fossa número 3, la mateixa fossa que allotjava les restes d’Aurora Picornell, Belarmina González i les Roges del Molinar.

En aquestes deu setmanes de treball de camp, l’equip tècnic del Govern -un equip conjunt d’arqueòlegs i antropòlegs de Aranzadi i ATICS- ha documentat la presència de 7 fosses noves en el cementiri de Manacor que, sumades a les ja localitzades en les campanyes anteriors fan un total de 14.

Totes estan situades en la meitat occidental de l’antic recinte de Son Coletes. En la zona oriental, a l’est de la creu documentada en el centre del cementiri, s’ha observat la presència d’enterraments ordinaris del segle XIX, però no així de fosses relacionades amb el cop d’estat, la Guerra Civil i la repressió franquista.

A més a més de les 7 fosses noves s’ha descobert la continuació de les fosses trobades a les intervencions que va dur a terme el Govern en 2020 i 2021. Totes estaven buides menys la fossa número 3, on s’ha localitzat un grup de 6 esquelets.

“El fet de que les fosses es troben buides es pot interpretar com una prova de la planificació de la repressió franquista a Manacor, ja que les fosses van ser excavades a l’espera d’omplir-les, encara que, finalment, no van ser fetes servir en la seva totalitat”, explica Almudena García-Rubio, antropóloga forense de la Sociedad de Ciencias Aranzadi. 

Així doncs, en aquesta última campanya s’han trobat un total de 45 esquelets, 10 d’ells de forma parcial pel fet que les fosses estaven afectades per la construcció de les criptes modernes de l’actual cementiri.

Aquests 45 individus s’han de sumar als 86 ja documentats en les campanyes anteriors,ho que fa un total de 131 cossos de víctimes d’execucions extrajudicials recuperades a Son Coletes.

Si hi hagués algun familiar interessat en donar la seva mostra de ADN per a la identificació o demanar alguna informació pot escriure a memoria@dgmemoria.caib.es. Igualment, si alguna família està interessada a demanar acompanyament psicosocial pot escriure a la mateixa direcció.

A més, en aquests dos mesos i mig a hagut la visita a Son Coletes de 14 grups escolars de diversos municipis com Palma, Marratxí o Felanitx, i haurà més durant el mes de maig. Si algú institut està interessat en fer una visita pot escriure a: aranzatics@gmail.com.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt