100 anys de l’Arxiu Municipal de Sa Pobla i (II). El resorgir de les cendres
Continua el treball realitzat sobre l’Arxiu Municipal de sa Pobla de Crespí i Perelló, citat a l’anterior reportatge, comentant que, “amb l’arribada de Jaume Font al davant de la batlia de sa Pobla, l’any 1991, l’Arxiu Municipal va poder sortir de l’ostracisme i la deixadesa en la qual es trobava. L’edifici de Can Planes quedaria com espai exclusiu pel Museu d’Art Contemporani i el vell edifici de Can Garroví seria enderrocat per aixecar l’actual immoble, que en un principi va albergar les dependències del centre escolar Tresorer Cladera, un nou centre de salut, la biblioteca i l’Arxiu Municipal. L’Ajuntament va signar un conveni amb el Consell de Mallorca per intentar organitzar tot aquell desgavell de documentació en estat d’abandó. Alguns documents es van extraviar amb el trasllat o per culpa de la humitat.”
La tasca de dur a terme una catalogació ordenada i moderna la realitzaren dos joves que acabaven de llicenciar-se en Geografia i Història per la UIB, Francesca Martí Alemany i Bartomeu Servera Sitjar, amb la col·laboració de les mestres d’escola Eulògia de Arriba i Martina Socías.
Ubicació actual
A finals de l’any 2010, l’Arxiu Municipal de sa Pobla (AMSP) fou traslladat al soterràni del nou “Espai de Can Cirera Prim”, a quina primera planta s’havia ubicat la Biblioteca Municipal, i seria inaugurat oficialment pel president del Govern de les Illes Balears Francesc Antich i el batle de sa Pobla Joan Comes.
Prest es va observar que la ubicació de l’arxiu en el soterrani no era la més encertada ni adequada per distintes raons, entre elles el risc d’inundació, pel que un temps després es va rectificar i es va instal·lar a la planta baixa de l’edifici, per ser sotmès a una nova i definitiva ordenació.
Al llarg de la dècada que compren des de l’any 2011 a 2021, l’Arxiu Municipal ha vist un impuls important per part de l’Ajuntament i els seus respectius equips de govern, tant en inversions i equipaments, i també amb divulgació i activitats. A nivell personal, o individual, cal esmentar a l’exregidor de Cultura Joan Enric Capellà i a l’actual responsable de la mateixa regidoria ha fet possible una obertura i presència de l’Arxiu cap a la societat, establint connexions entre la ciutadania i el mateix arxiu, sense oblidar la millora de les estructures.
L’any 2016 foren traslladats a l’espai Can Cirera Prim, els fons de l’àrea administrativa de la fundació ACA i el fons musical de mossèn Joan Parets. També els escriptors poblers Pere Bonnín Aguiló i Miquel López Crespí, cediren les seves biblioteques particulars a l’Arxiu Municipal.
A principis del passat any 2021, l’Arxiu Municipal de sa Pobla va signar un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Universitat de les Illes Balears per la realització d’un projecta de catalogació, digitalització, preservació i difusió dels seus fons històrics.
Contingut de l’Arxiu
Com a la majoria dels arxius de Mallorca, en el de sa Pobla es notava a mancar la documentació dels primers segles. El document més antic datava de l’any 1401. El 1528 comencen a aparèixer els llibres de les Determinacions i les actes del Consell o Patrimoni, que fou administrat per la Universitat de sa Pobla fins a l’any 1823. De la Cúria Reial hi havia llibres que comprenien des de 1529 fins a 1800. També hi havia pràcticament tots els llibres llavors anomenats d’estadística: cadastres, padrons, censes de població des de 1547, així com els relacionats en defensa, sanitat i previsió. Així mateix, destacava una col·lecció de Reials Cèdules, bàndols, instruccions, circulars i edictes.
L’Arxiu disposa de documents que abracen un període cronològic que va des del segle XV, fins a l’actualitat, amb una gran varietat de formats, entre les quals es troben pergamins, documents en paper, llibres, plànols i altres. Disposa, també, d’una hemeroteca.
L’Arxiu com a institució
Conclou el treball d’Isabel Crespí i Pere Perelló apuntant que “L’Arxiu Municipal de sa Pobla, situat a l’edifici de Can Cirera Prim, és un arxiu que depèn institucionalment de l’Ajuntament de sa Pobla, i és l’encarregat de rebre, conservar i servir els documents de la mateixa institució als ciutadans.”
Pel que respecta als seus objectius bàsics, aquests es concentren en:
-La difusió de la història local a través de la consulta dels seus fons per part dels investigadors i amb la realització d’activitats dirigides a la població en general i als escolars. Organitzar excursions, xarrades, presentacions, visites guiades, memorials, homenatges i accions educatives.
-Recollir, organitzar i conservar la documentació i els expedients que genera l’Ajuntament de sa Pobla.
-També està obert a la donació o dipòsits de fons documentals d’interès històric, procedent de persones, famílies, associacions o empreses.