Ara llegint
Noma, la microcooperativa que reintrodueix el conreu de cànem industrial a Mallorca

Noma, la microcooperativa que reintrodueix el conreu de cànem industrial a Mallorca

Sobta molt veure, en un sementer de Binissalem, desenes de fileres perfectament arrenglerades de cànem d’un pam i mig d’alçada, amb un sistema de reguiu comparable al de les tomatigueres, biolplàstic negre protegint les seves arrels i, això sí, uns rètols que adverteixen de la presència de càmeres de vídeo que enregistren el que passa dins aquest recinte les 24 hores del dia.

És la segona temporada que aquest terreny, totalment pla, de 6.000 metres quadrats es sembra pel mes de maig de plantes de la varietat Cannabis sativa i que entre setembre i octubre se’n fa d’un cop tota la recol·lecta. És obra de la microcooperativa Noma, conduïda per Nuño Monasterio, Thom Fernández i Inès Calleja, que han obtingut tots els beneplàcits del Govern Balear per dur endavant un conreu que, segons recorden, era molt habitual a Mallorca fins no fa moltes dècades, abans de ser perseguit.

“Avui és un cultiu molt desconegut, i també proscrit”, admeten, però recorden que les veles dels vaixells que anaren a conquerir Amèrica estaven fetes de tela de cànem, que a Mallorca hi hagué durant segles una important indústria de producció d’aquesta planta i els seus derivats, i que es conserven nombrosos vestigis a escuts, escultures o pintures que demostren la implantació d’una fibra que Noma ara reivindica com a font de riquesa.

La presència de THC a nostra producció s’ha de situar sempre per davall el 0’2%, que és el límit legal que permet la legislació vigent”

Però, què diferencia la plantació de Cannabis de Noma dels cultius il·legals que les autoritats es dediquen constantment a desmantellar perquè atempten contra la salut pública?

“La clau és la proporció de tetrahidrocannabinol”, desvetllen. El THC, com es coneix aquest component del cànem, és la substància psicoactiva que altera la percepció i modifica l’estat d’ànim de les persones que la prenen. “La presència de THC a nostra producció s’ha de situar sempre per davall el 0’2%, que és el límit legal que permet la legislació vigent”, justifiquen, i això ho fan mitjançant unes varietats determinades de cànem que tenen una baixa presència de THC i vetllant constantment tots els factors ambientals que poden provocar el seu augment: el PH de l’aigua, la presència a la terra de massa fòsfor o massa nitrogen, entre d’altres.

Inès Calleja explica que “tot el dia estam fent anàlisis per controlar que realment les plantes es trobin per davall el límit permès” i diu que volen aprofitar la seva experiència per elaborar una espècie de llibre d’estil perquè qui en el futur desitgi iniciar-se en el conreu de cànem no es trobi amb les dificultats que ells han tengut per manca d’experiències prèvies documentades.

Els agradaria molt poder aconseguir llavors de plantes autòctones. Preferirien les llavors mallorquines abans que les italianes, que són les que ara mateix van sembrant

“Hi ha una manca total de literatura sobre aquest tipus de conreu”, diu Nuño Monasterio, que al·lega que han hagut de cercar informació a altres regions d’Espanya i, fins i tot, a l’estranger per posar en marxa aquest projecte. A més, assenyala Calleja, els agradaria molt poder aconseguir llavors de plantes autòctones. Preferirien les llavors mallorquines abans que les italianes, que són les que ara mateix van sembrant. Això sí, l’administració l’hauria d’autoritzar, perquè totes les llavors han d’estar certificades i traçades, admeten.

Nuño Monasterio, Thom Fernández i Inès Calleja, entre les plantes de cànem.

El cultiu del cànem industrial, molt estès fins al segle XIX a zones com Sa Pobla, es torna trobar en expansió i és avui una font de substanciosos beneficis econòmics a diversos llocs del món. A banda d’un possible ús terapèutic, que a Espanya encara es troba en fase de debat, el cànem té sortida, com a fibra, en el sector de la bioconstrucció, en el tèxtil, com a aïllant i com a bioplàstic. També la flor i la llavor es pot convertir en un oli molt apreciat, que en el mercat s’arriba a vendre a 30 euros el litre. Té sortida en el món de la cosmètica, en laboratoris farmacèutics i fins i tot com a aliment ramader. I no és difícil de conrear, ni necessita molta aigua. El clima de les Illes Balears li és favorable.

Per als integrants de la microcooperativa Noma, és un conreu alternatiu que pot arribar a resultar altament lucratiu i molt interessant com a complement al negoci turístic a les Illes Balears i per a la diversificació de l’economia local i la cura de les terres abandonades.

Varen constituir-se com a microcooperativa fa poc més d’un any, gràcies al suport de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i l’Associació Producció Agrària Ecològica Mallorca (APAEMA)”

Ells varen constituir-se com a microcooperativa fa poc més d’un any, gràcies al suport de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i l’Associació Producció Agrària Ecològica Mallorca (APAEMA). Tot i que han estat els precursors del retorn del conreu de cànem i la normativa que han de complir és antiga i summament complexa i antiquada, asseguren que varen trobar a la Conselleria d’Agricultura funcionaris sempre disposats a escoltar-los i volen reconèixer tant la seva implicació com la dels polítics que estan al capdavant d’aquest departament del Govern Balear.

L’any passat, després de constituir Noma, varen sembrar 2.000 plantes en un dels sementers de 6.000 metres quadrats d’una finca de Binissalem de 23.000 que varen aconseguir gràcies al banc de terres que gestiona APAEMA. La inexperiència els va dur a caure en errors de principiant, segons reconeixen ells mateixos, que els suposaren grans esforços físics i també la pèrdua d’aproximadament la meitat de la producció a causa de plagues. Tot i això fan un balanç força positiu d’aquella primera campanya.

Tota la producció de l’any passat es va triturar i es va enviar a Itàlia, per a l’extracció dels seus components oliosos, de cara a la producció d’oli amb cannabidiol, que té propietats antiinflamatòries i anticonvulsionants, entre d’altres. Precisament en unes setmanes el seu producte, fet amb la col·laboració de l’oli d’oliva amb denominació d’origen Novembre, serà al mercat sota la marca Cànem i, per més endavant, esperen obtenir el certificat de producció ecològica.

El Cannabis és una planta fotoperiòdica que es sembra en planters que es trasplanten a la terra el mes de maig i que presenten la seva màxima esplendor entre setembre i octubre, quan la planta assoleix prop dels 2 metres d’alçada i es cull. Enguany eviten caure en els errors de la temporada passada i esperen recol·lectar entre 500 i 600 quilograms de matèria de les 2.300 plantes que han sembrat.

Si la producció de l’any passat es va destinar íntegrament a la producció d’olis, en aquesta ocasió esperen diversificar més la industrialització del seu producte.

Els integrants de la microcooperativa Noma creuen que el conreu de cànem industrial pot servir per obtenir un retorn econòmic ràpid de la terra i voldrien popularitzar el retorn d’aquesta planta”

Els integrants de la microcooperativa Noma creuen que el conreu de cànem industrial pot servir per obtenir un retorn econòmic ràpid de la terra i voldrien popularitzar el retorn d’aquesta planta. Esmenten que es tracta d’una planta que té una capacitat d’absorció de CO2 molt elevada i que contribueix a la regeneració del sol, sobretot perquè atrapa metalls pesants. Sembrat en rotació, millora la terra i aconsegueix millores de fins al 40% en la producció de blat, expliquen.

Les 2.000 primeres plantetes sembrades l’any passat poden suposar, si els vaticinis dels cooperativistes es compleixen, en el germen d’un negoci que aspira a esdevenir tan potent com el del vi, amb el qual es comparen per la seva diversitat, sortida i atractiu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt