Ara llegint
A la descoberta de la Mallorca interior amb Tomàs Vibot

A la descoberta de la Mallorca interior amb Tomàs Vibot

Costa creure que en ple segle XXI, la major de les Balears encara compti amb indrets a descobrir; uns indrets allunyats dels tradicionals circuits de sol i platja i del gairebé omnipresent paisatgisme de la Serra de Tramuntana en anuncis i promocions turístiques. Precisament són aquests indrets -espais de la Mallorca rural i interior- que de la mà de l’erudit -i sempre didàctic- Tomàs Vibot conformen el darrer volum -i aquest n’és el tercer- d’El Gall Editor dedicat a la descoberta de la “Mallorca Interior”.

Tomàs Vibot, prolífic i incansable investigador de l’esperit de la nostra realitat més propera -i sovint desconeguda-, ens endinsa a través de quinze interessants excursions en l’aspecte més autèntic d’una illa que no deixa mai de sorprendre a qui vulgui dedicar temps a desentranyar el seus secrets més amagats.

La peculiaritat d’aquests itineraris rau en el fet que són pensats per executar-los amb lentitud: una lentitud que ha d’abraçar tots els sentits per poder fer efectiva la màgia que les rutes presentades per Vibot amaguen.

Un paisatge del Pla de Mallorca després de la pluja. (Foto: Tomàs Vibot)

Els recorreguts que presenta Vibot permeten, a qui gosi aventurar-s’hi, comprovar com el paisatge del cor de Mallorca és un paisatge creat a la mida de l’home que l’ha conreat des de fa segles: aquesta petja humana es fa palesa en l’estima que el pagès per la seva terra i que ha configurat una amalgama d’espais i textures que seduiran al visitant en comprovar com aquests paisatges han estat treballats per un home que ha sabut copsar i treure profit de l’essència d’un territori força especial.

Una de les paraules clau que fonamenta aquestes sortides vers la pagesia del cor de l’illa és pau: una pau que ha d’envoltar tots i cada un dels moments que regeixen unes passejades que tenen com a principal objectiu la descoberta d’una “altra Mallorca”; una Mallorca allunyada dels caos del turisme de sol i platja i de l’enrenou que l’acompanya; una Mallorca que té en la quietud -no en la manca de treball- el seu major atractiu a l’hora de copsar l’originalitat de la Mallorca més rural i- per què no dir-ho- més autèntica.

Rutes amb encant

Vibot presenta la particularitat d’emmarcar cada un dels itineraris en un context cultural i literari que no fa més que embellir cada una de les seves propostes. No debades el seu esperit filològic sol lligar cada un d’aquests “petits viatges a l’interior de l’illa” amb referents literaris de qualitat: és així com ho fa amb la pujada a Randa i la presència del “doctor il.luminat” o amb les nombroses referències a autors de l’Escola Mallorquina -com és el cas de Maria Antonia Salvà- o de l’imaginari llegendari de les Rondalles Mallorquines com en el cas del Puig de ses bruixes a la contrada llucmajorera.

A més, l’execució de cada un d’aquests itineraris permet de passada la descoberta d’una toponímia que encisa per la bellesa i exuberància en les seves denominacions: basti posar l’exemple de la passejada pels voltants de Sencelles on noms tan poètics com “camí des inferns”, “Laiar”, “camí dels robiols” o “camí d’Aireflor” ens surten a camí.

Passejades amb història

La peculiaritat de les excursions plantejades per Vibot compten amb el valor afegit de la descoberta de facetes històriques fins a la data desconegudes per a molts dels excursionistes que es converteixen de passada en descobridors d’un llegat històric a reivindicar, tot això gràcies a l’esperit dinàmic i investigador que caracteritza la personalitat de Tomàs Vibot.

Així una passejada per la Muntanya Grossa de Manacor ens apropa a les represàlies de la Guerra Civil a través del “camí des presos” o la peregrinació a la “Passió Imaginis” ens acosta a l’advocació de Sant Salvador en terres felanitxeres.

Sigui quin sigui el motiu que ens apropi a iniciar-nos en la descoberta de la Mallorca interior de la mà de Tomàs Vibot, el que és indiscutible és que a través de la seva mà ens endinsarem en un territori desconegut on no tan sols ens seduirà la bellesa pròpia dels paisatges que trepitjarem sinó que a la vegada comptarem amb una interessant profusió de dades -tant històriques com literàries- que convertiran cada una de les quinze passejades en autèntiques descobertes sensorials a tot nivell.

Qui sospiti que ja no hi racons a descobrir en una illa que sovint copa les primeres pàgines dels mitjans de comunicació és que no ha comptat amb el privilegi de posseir algun dels volums de Mallorca Interior. Uns volums que permeten descobrir una realitat que sorprendrà a propis i forans per la seva bellesa i autenticitat.

Gràcies de tot cor, Tomàs Vibot!

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt