L’Alzinar: Desgraciadament prima el culte a la ignorància i ja estem en lluna plena
Molta infelicitat ha arribat al món a causa del desconcert i de coses que no s’han dit mai.
(Fiodor Dostoievski, 1821-1881)
Estem ben arreglats.
L’antiintel·lectualisme és el culte a la ignorància; és la posició pròpia del pessimisme i de l’escepticisme filosòfic, com ja va assegurar al seu dia el prolífic escriptor i divulgador científic, Isaac Asimov (Petrovichi, Smoliensk, 1920 – Nova York, 1992) i, desgraciadament ha estat, i segueix sent, una constant dins la nostra història política i cultural, promoguda per la falsa idea que la democràcia consisteix en el fet que la meva ignorància és tan vàlida com el teu coneixement.
Estem ben arreglats!
El que ajuntat amb el tan cacarejat, però mai solucionat, indiscutiblement per interessos polítics, tema de les falses notícies, i manipulacions i interpretacions molt tendencioses de fets reals, està embotant completament els nostres inadaptats i molt possiblement ja limitats cervells, matxucats constantment per la caixa beneita i per cert tipus de “premsa”, indiscutiblement entre cometes.
Com deia el dramaturg, crític literari, pacifista, i activista polític socialista, irlandès George Bernard Shaw (Dublín, 1856 – Hertfordshire, 1950):
“Les persones incapaces de canviar les seves ments seran incapaces de canviar res”.
Encara que no ho sembli, ja estem dins el mes de juny.
Acabat el mes de maig començarem, aquest dijous, amb un incendi forestal declarat i extingit, el migdia a la finca pública de Menut (Escorca), el juny, sisè mes de l’any de l’actual Calendari Gregorià, amb una durada de 30 dies. El seu nom és causat per la Deessa Juno, una de les més importants del culte romà, juntament amb Júpiter i Minerva. El juny, ja dins el primitiu calendari romà, tenia una durada de 30 dies, però passà a 29 en el Calendari Lunar de Numa Pompili, recuperant de nou els 30 amb el Calendari Julià, sent els seus símbols el Sol i la rosa.
Avui diumenge, dia 4, a partir de les 5-42’ hores, hem entrat dins Lluna Plena, que durarà fins al dissabte, dia 10, a les 21-31’, que entrarem dins el Quart Minvant.
Dins la Lluna Plana la saba es troba al fullatge, és ideal per sembrar i trasplantar plantes que donin fruits alts (fruitals, pèsols, mongetes, fesols de fava…) és ideal també per collir fruits i fulles, com igualment fer poda de creixement, empelts, i acodaments o amorgonaments, mètodes artificials de propagació vegetal.
El dimecres, dia 21, jornada que el Sol es troba al punt més alt, i és més visible per més temps, a les 16-58’ hores començarà l’estiu, podent gaudir dia 23, de la màgia de la Nit de Sant Joan, amb els tradicionals foguerons, sopar damunt la platja, els ritus per trobar parelles, els tradicionals i pràcticament desapareguts vimers, i el medicinal hipèric o herba de Sant Joan, que enguany, com a les darreres temporades, va molt avançat, ja fa més dues setmanes i mitja que està florit.
Sabies que el mes de juny, des de sempre, representa joventut?
Saps com mantenir un esperit jove i un cor saludable?
Indiscutiblement fent exercici, dormint les hores adequades i portant una alimentació equilibrada, sana i natural, i especialment consumint productes locals, o de proximitat.
Què podem fer dins l’hort.
Com el passat mes de maig hem de seguir controlant i tractant (si apareixen) les possibles plagues. Eliminar algunes de les mal anomenades males herbes, ja que en aquesta època és quan creixen amb més rapidesa (es poden emprar com a cobriment dels nostres sembrats, o per fer compost). Entutorar les tomatigueres, les mongetes, els fesols de fava, fesols pintats… I podar una mica les nostres estimades aromàtiques, com l’espígol, el romaní, l’orenga, la sàlvia, herballuïsa i la farigola.
És bo, a començaments de juny, escugular els alls, que ja es podran arrabassar a finals de mes, i així seran més grossos i de més qualitat.
És bon temps per sembrar estaquetes de ficus, romaní, sàlvia, freses, tomatigueres, i de flors de Pasqua.
I els que enguany no us hagin aferrat les figueres, sempre he sentit a dir als pagesos d’antany, que les sembrades la nit de Sant Joan solen aferrar sempre si, en principi, les reguem una mica cada parell de dies.
Què podem collir.
Freses (que estan al seu punt, i enguany són molt bones i saboroses, i sobretot bones de cultivar), cireres, taronges, aranges (pomelos, en castellà), llimones, carxofes, albergínies, espinacs, remolatxa, cols, alls, bledes, carabassons, cebes, cogombre, grells, mongetes, lletugues, enciams, patata novella, naps, pastanagó, pebres, porros, ravenets, la primera collida de tàperes, les primeres tomàtigues, les primeres figues flors, melicotons, albercocs, mores (de morera, no d’abatzer), melons, nectarines, peres, pomes, síndries, les prunes que enguany són molt saboroses, i com no els darrers nispros i els darrers espàrrecs. I ben aviat les dolces peres de Sant Joan i la curativa camamil·la.
Què es pot sembrar.
El juny és el darrer mes per trasplantar moltes hortalisses. Recorda fer la rotació de cultius. Afanya’t a sembrar les darreres tomàtigues, albergínies, pebres, cogombres, carabassons, carabasses, síndries i melons. També és bon moment per sembrar: api, fonoll d’arrel, bledes, nap, blat de les índies, xicoira arrissada, escaroles, cols d’estiu, bròquils, cebes, alls, cols de Brussel·les, ravenets, pastanagues, enciams, espàrrecs, julivert i porros de tardor i hivern.
En lluna plena podeu aclarir la fruita als arbres, si la voleu més grossa.
I com ens recorda la saviesa popular: “Per Sant Bernabé (diumenge, dia 11) sembra el fesoler i per Sant Pere (dijous, dia 29, patró dels pescadors i dels treballadors de la mar), la mongeta”.
Dites populars.
• Pel juny molt de sol i molta son.
• Pel juny, falç al puny.
• Al juny, l’estiu no és lluny.
• Pel juny, cada gota com el puny.
• Al juny, la pluja és lluny; i si plou cada gota és com el puny.
• Aigua de Sant Joan, no dona ni vi ni pa, celler buit i molta fam.
• Al juny, el fred s’esmuny.
• Per Sant Joan el primer bany.
• Si plou a primers de juny, el bon temps és lluny.
• Aigua de juny primerenca, molt mals arrenca.
• Sant Pere plorós, juny plujós. .
• El sol va dir a Sant Bernabé: més no m’alçaré (dia 11 de juny).
• La nit de Sant Joan, la més curta de l’any.
• Sant Joan és la porta de l’estiu.
• Per Sant Joan i Sant Pere, adeu a la primavera.
• Sant Joan, el dia més gran.
• Sant Pere, el sol enrere.
• Sant Pere, el dia enrere.
• Juny acabat, dia escurçat.
• Diu el juny al jornaler: ja dormiràs el gener.
• Sol de juny, estalvia llum.
• De tard o de lluny, Corpus al juny.
• D’empelts de juny, fruites com un puny.
Tristament està morint l’educació,
naixent la ignorància, agonitzant la intel•ligència,
i emergint l’estupidesa…