Ara llegint
El futur museu de l’aviació, escalfa motors a Son Bonet

El futur museu de l’aviació, escalfa motors a Son Bonet

Per parlar del  futur Museu de la història de l’aviació a Mallorca, ens hem entrevistat amb dues de les persones que més saben de tot aquest projecte que, sense cap dubte, és encisador i cabdal per conèixer el nostre lligam amb el turisme i amb tot allò que siguin les connexions amb la península i terres llunyanes. L’aviació a Mallorca començà a Son Bonet per després desplaçar-se cap a Son Sant Joan un cop es va anar fent un món més gran.  

Andreu Canals Bosch (Esporles 1945) i Fabián Blesa Acosta (Sóller 1956) són uns dels sis membres de la junta directiva de la “Asociación de Amigos de la Navegación Historica”, que coneixen bé allò del que anem a parlar. Andreu Canals s’ha dedicat a reconstruir la història de l’aviació a Mallorca i Fabián Blesa és el responsable de la part tècnica i manteniment dels  avions i les peces que tenen al museu.   

Fabián Blesa i Andreu Canals davant un dels avions, concretament l’Antanov AN-2. (Foto: Jaume Casasnovas)

Aquesta associació va començar fa uns dos anys de la mà d’una colla d’amics amants dels avions i e món que els envolta,  amb la intenció de recuperar tot el llegat possible de  la història de l’aviació. No volien que passes el mateix que ha passat amb els vaixells que s’han perdut vertaderes relíquies per no haver posat remei abans de que això succeís. Amb l’aviació ha passat això, la manca d’esperit de conservació i previsió , han deixat perdre moltes de les  peces que han passat per aquí. Quasi tot s’ha fet malbé  i no ha quedat res a Mallorca. Molta cosa a desaparegut.

Una maqueta de l’eroport de Son Bonet feta a escala i animada amb avions i pista. (Foto: Jaume Casasnovas)

Futur Museu i parc aeronàutic de Son Bonet

La resposta per part del  col·lectiu d’afeccionats al món de l’aviació, fou  aclaparadora. Aquest fet comportà la posada en marxa immediata de tota la documentació, materials. Instruments… relacionats amb el món de l’aviació per fer que sigui una realitat el museu. Això era el que tenien però calia anar més enllà i aconseguir més material, tant dels estaments oficials com de particulars. Per això es començaren a gestionar donacions i cessions per poder-les exposar. Tot el material està inventariat aconseguint, d’aquesta manera, que qualsevol que hagi deixat una peça la pugui recollir quan vulgui i, a més de tot, assegurar-se de qui és propietari i de on ha sortit.  Son Bonet, AENA i particulars ha estat peces cabdals per poder gestionar tot això i aconseguir el màxim material possible. En aquests moments s’estan gestionant la cessió o préstec de dues naus més. Si s’aconsegueix, ja serien quatre les que es podrien exposar. Això sí, una vegada acabada la seva restauració. Un restauració que es fa amb molt cura i en base al plànols  per tal de donar el caire original de quan es varen construir.   

També es té previst iniciar contactes tant amb la Policia Nacional, Exèrcit de l’Aire i la Guàrdia Civil per la cessió del material que tenen ja donat de baixa. D’aquesta manera s’aconseguiria poder-lo exposar a tothom, cosa que ara no fan cap dels tres estament per manca d’espai físic.

La creació d’un parc infantil a Son Bonet relacionat amb l’aviació adequada als més petits, també  és una de les parts del projecte. 

Els dos entrevistats en un moment de control de les feines fetes i per fer. (Foto: Jaume Casasnovas)

Material

Els emprenedors d’aquest projecte tenien ja moltes peces, principalment mecàniques i electròniques, però les tenien a casa seva. Pensaren que aquesta no era la manera de fer pedagogia i ensenyament perquè estant tot a llurs cases particulars sols en podien gaudir ells i els seus familiars. Lo seu era fer tot un replegat conjunt i inventariat posar en marxa un museu públic. Sols així es podia fer una cosa popular a l’abast de tothom.  Així ho feren i van creixen de mica en mica. La seva seu és a l’Aeroport de Son Bonet que fou la cuna de l’aviació de la nostra illa.

Els fundadors veien amb preocupació el deteriorament dels avions Douglas C47/DC-3 i un Antonov AN-2 des que es retiraren del servei actiu l’any 2007. Amb dues estan exposades a l’entrada de Son Bonet i des del seu final pràctic, no havien sofert cap tipus de restauració, ans tot al contrari, les inclemències del temps i el pas dels anys anaven deteriorant de cada més les dues peces de museu. L’associació va establir un conveni amb AENA per poder dur a terme la restauració dels dos avions mitjançant la feina dels voluntaris que en aquests moments són més de vint persones de diferents indrets i professions. Tot o quasi tot el treball que es duu a terme surt dels voluntaris igualment com els costos dels materials emprats.

Imatge antiga de quan Son Bonet era un aeroport militar.

El Douglas DC-3 i Antonov AN-2, característiques  i el seu estat

De moment compten amb dos avions i divers material ja exposat:

El Douglas DC-3 és un avió bimotor  que, un cop finalitzada la seva etapa militar i passar per múltiples propietaris acabà sent un avió dedicat al transport de càrrega. El seu diseny fou tan avançat  a la seva època, que avui encara , més de vuitanta anys després dels seu primer vol, encara segueix a nombroses parts del món. Aquesta peça es va poder salvar del desballestament i fou deixat a Son Bonet.

L’Antonov AN-2 és un avió mono motor molt robust. Volà per primera vegada l’any 1947. Fou utilitzat com transport lleuger amb capacitat per a dotze persones i s’emprà, entre moltes altres coses, per paracaigudisme i treballs agrícoles. Té una gran capacitat per volar molt lent i aterrar i enlairar-se a pistes curtes i improvisades.

El material mecànic i instruments de navegació  romanen exposats a l’interior de les dependències de Son Bonet amb uns prestatges de  vidre que permeten veure’ls  amb una breu explicació escrita. Una visita prou interessant.

El Douglas DC-3 exposat i en estat de rehabilitació a Son Bonet. (Foto: Jaume Casasnovas)
L’Antanov AN-2 amb un monòlit i una placa explicativa també a punt la seva restauració. (Foto: Jaume Casasnovas)
Material divers de navegació. (Foto: Jaume Casasnovas)

Estat de conservació dels avions

Tant Andreu Canals con Fabián Blesa coincideixen en que l’estat de conservació dels avions era molt dolent. El pas dels anys i les inclemències del temps havien deixar petjada a les dues peces aeronàutiques. Tot i així, consideraren que, amb enginy i força, era possible deixar-los en un estat òptim de conservació i vista. “Era necessari comptar amb totes mans possibles i així ho aconseguirem perquè tenim gent de totes les edats, sexe, professions… però això sí, tots amb un ànim comú: la recuperació i posada en valor del patrimoni aeronàutic que tenim a Mallorca.  Són moltes les hores que hi hem dedicat, dediquem i  dedicarem, afirma el coordinador tècnic Fabián  Blesa,  a fer possible que aquest museu de l’aviació sigui una referen per a tots els mallorquins i els que en visiten. Som petits però a l’hora molt grans perquè tenim l’empenta fonamental de la Il·lusió de molta gent que hi posa les mans, hores i sabers. Així no podem fracassar mai”.

Sense cap dubte tot aquest projecte a dut molta feina de recerca històrica. Aquesta ha estat una de les feines d’Andreu Canals. Segon ell afirma, “endinsar-se dins les butzes de tota aquesta història ha estat una tasca molt enriquidora per poder aportar a la gent que podrà visitar aquest museu un cop sigui ja una realitat”.

El DC-3 amb les bastides per poder-hi treballar en els moments de lleure. (Foto: Jaume Casasnovas)

Divulgació del món aeronàutic

Com a complement als dos projectes esmentats abans (museu i parc infantil), l’associació té entre els seus objectius la difusió i divulgació de la nostra cultura aeronàutica i patrimoni històric. Per això ja s’han organitzat algunes conferències explicatives amb ponents de tota mena: pilots, enginyers, mecànics, investigadors… Aquesta activitat ha tingut un resultat molt positiu i engrescador per a la gent que li interessa aquest món i també per aquells que no els interessava i ara sí.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt