Ara llegint
El museu tecnològic de sa Pobla

El museu tecnològic de sa Pobla

Referent als signes de progrés i concretament als que fan referència als avenços tecnològics relacionats amb l’electricitat i l’electrònica, des de fa anys l’instal·lador electricista i professor d’institut de Formació Professional, Biel Capó Caimari «Botilla», juntament amb els seus dos fills Tomeu i Josep Joan van iniciar un interessant projecte, ja convertit en realitat, amb l’objectiu de reflectir i deixar constància dels canvis que s’han anat produint al llarg dels segles XX i XXI en el món de la tecnologia en general i de l’electricitat en particular. Capó ha anat reunint i restaurant bastants d’utensilis i aparells elèctrics, així com un bon grapat de documents, amb la finalitat de donar a conèixer a les noves generacions que «la tecnologia del passat ens pot servir com a fonament pel futur»

La gran passió que Biel Capó professa pel fascinant món de l’electricitat i l’electrònica, juntament amb els amples coneixements que té sobre la matèria, el dugueren a iniciar l’atractiva iniciativa de crear el que ell anomena un Museu Tecnològic, que a més de mostrar les peces, aparells i documents que conformen la història i el progrés de l’electricitat i l’electrònica, expliquen el que són els mateixos i les seves funcions o aplicacions.

De moment bona part dels elements que fins ara ha aconseguit reunir estan ubicats en distintes localitzacions, a l’espera que fructifiquin les gestions que des de fa temps Capó està duent a terme per poder disposar d’un espai en el qual el museu pugui estar instal·lat de manera permanent i pugui ser visitat per la gent interessada.

Biel Capó Caimari Botilla, impulsor del Museu Tecnològic.

Biel explica que el Museu Tecnològic (www.museu.tecnologic.org), és un altre projecta més ample i més ambiciós, ja que abraça diverses especialitats com agricultura, mecànica, fusteria, fotografia i altres professions d’antany, els seus fonaments a ASEIPRO, una associació de la qual Capó formava part, que es dedicava a impartir xerrades, a més d’organitzar diversos actes relacionats amb el món de la tecnologia en general i de l’electricitat en particular. Capó, va intentar en el seu dia començar el Museu Tecnològic, però la iniciativa no va tenir massa bona acollida. Va ser l’empenta i suport de la seva família el que va fer que continués amb el projecte.

El Museu Tecnològic Virtual de sa Pobla actualment permet, des del suport d’internet, mostrar, preservar i difondre la tecnologia del passat a través de diversos utensilis pertanyents a distints camps de l’aplicació de l’electricitat, com la medicina, l’electrònica, l’electricitat, informàtica, mecànica, telegrafia i telefonia.

El llarg del temps, Capó ha aconseguit reunir instruments de gran valor històric i tecnològic, gràcies a una insistent tasca de recerca, informació i documentació i al molts de contactes personals amb distints instal·ladors i particulars. La majoria d’instruments funcionen, malgrat que molts arribin a les seves mans en mal estat i que ell mateix els restaura i els deixa en perfet estat de funcionament, constituint la satisfacció més gran.

Entre les peces que conformen el Museu Tecnològic, Capó té un especial estimació, a aquelles que d’alguna manera, contribuïren, en el seu moment a un significatiu avenç en el progrés, ja fora industrial, agrícola o, fins i tot, social. I anomena, per exemple, l’equip generador de corrent continu de cinema de Can Guixa, de la casa LA ELECTRICIDAD de Barcelona i altres quadres elèctrics d’empreses locals i de motors aplicats a instal·lats a sistemes d’extracció d’aigües de sa Pobla com també d’instrumentació de l’equip de raigs X, com són un Kilovoltímetre i un mil·líamperímetre de la casa Gaiffe-Gallot et Pillon, de la clínica local des metge Duet D. Miquel Serra Siquier.

Motor AEG de 10 ampers

Igualment la restauració de quadres elèctrics d’altres indrets, com a exemple el quadre general del monestir de Lluc. Altres aparells molt interessant i que tenen relació amb personatges de la nostra comunitat, és l’explosor BREGUET, un aparell per a detonar mines en aplicacions militars i que trobem la seva explicació detallada en el llibre de Martí Costa i Llobera publicat a Palma l’any 1903. Interessant és l’equip de sincronització de generadors de 5 Kvolts parescut al de la central de la Propagadora Balear d’enllumenat d’Inca, consta d’un doble freqüencímetre, un doble Kilovoltímetre i un voltímetre per a determinat el desfasament.

A la pregunta de quin és el seu principal objectiu a aconseguir a través del Museu Tecnològic, Biel Capó no dubta: «La intenció no és altre que transmetre a la societat, i a les noves generacions en concret, la importància que té per al present tot allò que en matèria tecnològica es va desenvolupar en el passat, essent part imprescindible i fonamental del que es fa per al futur.»

Gabriel Capó Caimari «Botilla»

Nascut a sa Pobla l’any 1948 de Biel Capó ben bé es pot dir que és un apassionant acèrrim a tot el que envolta l’electricitat i l’electrònica. Una passió que sent des de molts anys enrere. Primer com a operari electricista, després com empresari del sector, per més tard dedicar-se a la docència. Va exercir de professor a l’Escola Industrial d’Inca i a l’Institut Politècnic de Palma. El curs escolar 1981-82 es va traslladar al Centre de Formació Professional Joan Taix de sa Pobla, on va exercir fins a la seva jubilació, l’any 2013.

En aquest cas, Tomeu Capó al departament d’informàtica.

Precisament algunes de les peces de la seva col·lecció es van guardar un temps a l’esmentat centre escolar en el qual arribaren amb motiu de formar part de l’exposició que es va fer amb motiu de la celebració del centenari de l’arribada de l’electricitat a sa Pobla, l’any 2012. Allà romangueren fins que per necessitat d’espai, varen ser traslladades.

Capó ha fet reiterades gestions amb l’Ajuntament de sa Pobla per estudiar la possibilitat d’ubicar al museu a un espai municipal a on poder ser visitat per les persones interessades. Es tracta de peces arreplegades al llarg de quaranta anys, moltes de les quals tenen a veure amb la història recent de sa Pobla, i a les que Capó considera com a elements històrics.

Les darreres troballes

Darrerament i després de més de deu anys d’intens per a veure uns dels tallers d’electricitat de sa Pobla, a la fi gràcies a la família Torrandel “Siulet” vaig poder visitar l’esmentat taller “Can Miquel de Forn”.
Desafortunadament, el pas del temps havia provocat el deteriorament de la majoria dels components. Malgrat que la mala situació la sort ens va acompanyar i tinguérem l’oportunitat de veure la peça, que personalment, considero la joia de la corona de tot el que jo havia vist fins a l’actualitat, a pesar que instal·ladors majors m’havien parlat, però que mai vaig tenir l’oportunitat de veure. Es tractava d’una màquina d’aïllar fil de coure amb cotó, els seus orígens es remunten als anys 1930 – 40 aproximadament.
La dificultat d’aconseguir, en aquells moments, fil de coure per a bobinar motors, a causa de la utilització del coure per la seva aplicació amb la fabricació de munició, va obligar els bobinadors a fabricar l’esmentada màquina per poder reutilitzar el coure que tenia l’aïllament cremat.

Exposició amb motiu del centenàri de la elecrtricitat a sa Pobla

Altres aparells localitzats a l’esmentat taller varen ser els corresponents per a la imantació de nuclis de magnetos i comprovació de components elèctrics d’automació, algun contactor de la casa AGUT a la tensió de 440 Volts (Tensió únicament utilitzada dins el terme de sa Pobla i Muro).

Biel Capó i el seu fill Josep Joan a l’Institut Joan Taix

 “El museu es pot visitar al facebook, a la pàgina corresponent al museu tecnològic per veure les fotos i documentació que conformen el mateix.”

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt