Ara llegint
Els 10 beneficis de la dieta mediterrània sobre la salut

Els 10 beneficis de la dieta mediterrània sobre la salut

“La dieta mediterrània és molt més que una manera d’alimentar-se: comparant-la amb els plats o les piràmides alimentàries dels cinc continents, s’ha observat com les pautes de la dieta mediterrània són les úniques que incorporen recomanacions alimentàries clares i fan al·lusió a l’activitat física, als factors socioculturals i econòmics i al medi ambient”, explica Anna Bach, nutricionista i directora del màster universitari de Nutrició i Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

En aquest sentit, de la dieta mediterrània, destaquen la preferència pels aliments de temporada, frescos i poc processats; el descans adequat durant el dia (migdiada) i la nit; la moderació de les porcions i la socialització en els àpats, que s’ha demostrat que redueix l’obesitat i afavoreix la salut en l’adolescència.

Més enllà de ser reconeguda com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO, s’ha comprovat al llarg dels anys que la dieta mediterrània té nombrosos beneficis per a la salut de les persones gràcies a l’alt contingut en oli d’oliva i greixos cardiosaludables, així com per la seva composició global. Bach, professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, en remarca deu beneficis:

  1. Millora l’esperança de vida. Redueix en un 9 % la mortalitat i el risc de mortalitat en persones amb sobrepès o obesitat.
  2. Disminueix l’envelliment prematur de les cèl·lules. La capacitat antioxidant de la dieta mediterrània pot ajudar a combatre l’estrès cel·lular i preservar la longitud dels telòmers.
  3. Pot prevenir les malalties cardiovasculars. Gràcies a la baixa composició en greixos saturats i al contingut elevat en greixos saludables, com ara l’oli d’oliva.
  4. Redueix l’obesitat i la síndrome metabòlica en persones sanes o en risc. La dieta mediterrània contribueix a rebaixar els nivells de colesterol i triglicèrids en la sang.
  5. Té un efecte protector contra les malalties associades a l’edat. Com les patologies neurodegeneratives i el deteriorament cognitiu.
  6. Disminueix la incidència de diabetis de tipus 2. Una alimentació rica en hidrats de carboni i oli d’oliva fa que els nivells de glucosa del nostre cos es regulin.
  7. És beneficiosa per al sistema immunitari. Pels seus micronutrients, com les vitamines (D, B, C), els minerals (seleni, magnesi) i l’omega-3 del peix.
  8. Millora la salut dels ossos. Té un paper clau en el manteniment de la massa òssia i la prevenció de fractures òssies.
  9. Afavoreix el benestar físic. Consumir aliments de base vegetal de temporada, frescos i poc processats i fer exercici físic contribueix a un estil de vida saludable.
  10. Ajuda a mantenir equilibrada la microbiota intestinal. Gràcies a l’alt contingut en fibra dels aliments i la presència de probiòtics naturals.

Clau per a la sostenibilitat alimentària

“La dieta mediterrània, a més de ser beneficiosa per a la salut de les persones, és un patró dietètic sostenible amb importants avantatges socioculturals, econòmics i ambientals. S’ha demostrat que seguir la dieta mediterrània pot ser un element estratègic per combatre el canvi climàtic: en el context espanyol, pot facilitar una reducció de fins a un 72 % dels gasos amb efecte d’hivernacle, un 58 % de l’ús del sòl, un 52 % del consum d’energia i un 33 % del consum d’aigua”, explica l’experta de la UOC.

Cal tenir en compte que la regió mediterrània és cada vegada més escassa en aigua i que el sistema alimentari és el principal motor de l’ús d’aquest recurs natural. La disponibilitat d’aigua és rellevant a la conca mediterrània, i encara més tenint en compte l’augment de la demanda per a l’agricultura i el procés de desertificació. “En vista d’aquest context, la dieta mediterrània es converteix en una peça clau per afrontar onze dels disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Organització de les Nacions Unides (ONU)”, diu Bach.

Malauradament, cada vegada hi ha més evidència que les poblacions mediterrànies estan abandonant els seus hàbits alimentaris tradicionals a causa de la globalització de la producció i el consum d’aliments. “S’ha constatat que la substitució de la fruita, la verdura i els cereals integrals per productes processats i amb un contingut elevat de sucres simples es relaciona amb un increment del desenvolupament de malalties cròniques i cardiovasculars”, assenyala.

“Per aquest motiu és imprescindible recuperar i preservar la dieta mediterrània per tal de garantir la bona salut de la població i del planeta. No només es tracta de recuperar les nostres tradicions, com els plats de cullera típics de la dieta mediterrània, sinó també de canviar i adaptar els nostres estils de vida al context actual per assegurar la sostenibilitat alimentària i deixar el planeta en les condicions òptimes per a les generacions futures”, conclou l’experta de la UOC.

Foto: Pixabay

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt