Ara llegint
LLARETSS, el projecte per revaloritzar la llana i deixar que sigui tractada com un residu

LLARETSS, el projecte per revaloritzar la llana i deixar que sigui tractada com un residu

LLARETSS és el nom d’un novedós projecte de cooperació entre Mallorca Rural i l’Associació LEADER Illa de Menorca, que servirà per realitzar actuacions per revaloritzar la llana en un el context de l’economia verda i circular a Mallorca i Menorca.

La llana és tradicionalment un recurs natural i cultural dels territoris rurals de Menorca i Mallorca. Actualment, degut a l’aparició de noves fibres, té una molt escasa sortida al mercat i, com a subproducte d’origen animal, es considera simplement com un residu. Aquesta situació ha provocat que la llana s’acumuli sense ús a les finques, desaprofitant així un recurs de qualitat i la pèrdua d’uns coneixements i usos tradicionals que tenia fins fa unes dècades.

El projecte LLARETSS vol revertir aquesta situació. Per fer-ho, posarà en marxa experiències que promoguin la recuperació d’usos agrícoles i artesanals, investigarà nous usos i identificarà i dimamitzarà els diferents professionals i indústries afins al sector de la llana. En paral·lel compartirà coneixements entre experiències i illes i farà accions de sensibilització de les situació actual del sector i donarà a conèixer els resultats del projecte

Per tot això durà a terme diverses accions. Algunes d’elles seran conjuntes de les illes de Menorca i Menorca, com ara la caracterització de la fibra de llana de cadascuna de les races d’ovella autòctona de Menorca i Mallorca per a diferents potencials (tèxtil, fertilització, construcció, etc.); impulsar l’assessorament, la formació i la innovació de l’ús de la llana en l’artesania en el sector artesà i artístic de Menorca i Mallorca; així com organitzar una jornada per aportar resultats del projecte i transferència de coneixements i donar a conèixer iniciatives interessants en l’àmbit de la llana.

A Mallorca en particular tenen previst identificar bones pràctiques ramaderes (alimentació, tondre, selecció del velló, etc.) per a l’obtenció de llanes de qualitat i elaboració d’una guia de bones pràctiques a finca per obtenir llanes de qualitat.; i a Menorca volen realitzar una diagnosi sobre la situació de la llana d’ovella en aquesta illa i impulsar la formació, assessorament i innovació entorn a l’aprofitament agrícola de la llana a les finques.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt