Ara llegint
Els noms dels raïms de les Balears

Els noms dels raïms de les Balears

Dotar les coses d’un nom propi i específic és una de les principals tasques que cal dur a terme a l’hora de posar en valor un tret diferencial, una marca d’origen o una qualitat específica a destacar sobre un objecte a determinar, i aquesta és la tasca que des de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear s’ha duit a terme amb la denominació de les nombroses varietats de raïm que al llarg de la història s’han conreat a la nostra comunitat.

Més concretament ha estat des de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) i de la mà de Rosa Pascual Ordinas i Antoni Puig Palerm que fa pocs mesos -març del 2024- hagi pogut veure la llum “Els noms de les varietats de Raïm a les Illes Balears. Recull de mencions publicades entre el 1787 i el 2017” un volum que excel·leix en el fet de reivindicar un espai propi per a totes les varietats que durant aquests segles han format part de la viticultura illenca, amb més o menys extensió i popularitat.

La varietat Callet, una de les més conegudes a les nostres contrades. Foto: Biel Modino Amer

La ingent tasca de documentació i recerca que ha permès que aquest volum sigui realitat el converteix per mèrits propis en tot un referent ineludible per a tot aquell interessat en el món del vi de les Illes Balears.

Ja des del pròleg del volum, Georgina Brunet, directora gerent de l’IRFAP, ja destaca la importància d’aquest volum, ja que “pretén recollir les mencions dels noms de varietats locals de vinya de vinificació i de raïm de taula a les Illes Balears”. Tant és així que en aquest llibre es recull una anàlisi exhaustiva que ha permès recollir mencions de 123 varietats de raïm diferents arrelades al territori; indicant-se de cadascuna d’elles se n’indica el nom, altres denominacions sinònimes, referències bibliogràfiques i les zones de conreu.

El Giró ros indispensable per beure un bon ví de ca nostra. Foto: Biel Modino Amer

L’obra s’inicia amb un recorregut històric que abasta des del descobriment de la plaga de fil·loxera -el 1891 a Son Mesquida a Algaida- fins a l’actualitat, passant pels diversos avatars que al llarg d’aquests anys passà el conreu de la vinya a la nostra comunitat, destacant especialment les crisis causades per guerres o per la incursió del turisme a partir dels anys vuitanta de forma cada cop més massiva.

Una altra dada que destaca el present volum és el canvi de mentalitat pel que fa al concepte de producció del vi balear: passant de la primacia de la quantitat per sobre de la qualitat a un canvi radical -a partir dels anys vuitanta del segle XX- on es potencia el valor de la qualitat per sobre del de la quantitat.

Els penjaLLS del raïm, un plaer de Déus. Foto: Biel Modino Amer

La recerca bibliogràfica que ha fet possible aquest llibre és facilitar i augmentar el coneixement de les varietats tradicionals de raïm i les seves denominacions. És així que podrem aprofundir en la tasca que els nostres avantpassats dugueren a terme amb totes aquestes varietats i ens endinsen en el món de les vinyes “històriques” de la nostra comunitat.

El llista de les mencions descobertes conforma el nucli de l’obra; unes mencions que han estat ordenades per ordre alfabètic, sense comptar si es tracta de raïm de taula, de vinificació, blanc o negre. Igualment, es troba al final del llibre un índex amb els noms i sinònims ordenats alfabèticament.

Premsal blanc, una altra de les varietats d’aquí. Foto: Biel Modino Amer

La tasca ingent de recerca duita a terme pels autors posa de manifest  que aquesta feina no es pot donar per enllestida definitivament, ja que les fonts són inesgotables i sempre cap la possibilitat que en un futur apareguin algunes varietats noves a incorporar.

Sigui com sigui la feina realitzada des de l’IRFAP és una tasca lloable que converteix el present volum en una imprescindible per a qualsevol amant del món de la viticultura illenca, ja que propicia el coneixement de moltes varietats que gairebé ja romanien en l’oblit.

IMATGES: Biel Modino Amer

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt